A könyv, amely üzleti okból született, mégis vigaszt találhatunk benne

A könyv, amely üzleti okból született, mégis vigaszt találhatunk benne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú, csendes esték munkája ez a könyv. Amely estéken a forgatott, sárga lapok mögött feltünedeznek félig-meddig porrá válott öregasszonyok arculatai, akik falusi ifjúságomban, pattogó tűz mellett oly jelentőséget tulajdonítottak az álmoknak, mint akár a valóságos életnek. Inkább a saját mulattatásomra, inkább hosszú telek csendes eljátszadozására, esti órák halk elfuvolázására szerkesztettem ez álmoskönyvet, mint azért, hogy bárki is hitelt adjon a következő soroknak. Álom: játék, mint az élet... Néha komolyra fordul a játék. Az élet is, az álom is. 1919 telén Krúdy Gyula ezzel a gondolattal ajánlotta olvasójának az Álmoskönyvet, melyet egyszerű üzleti okból vetett papírra.

A világháború Szindbádot is elsodorta, az apátiába zuhant emberek már nem voltak kíváncsiak a boldog békeidők történéseire. A kilátástalan anyagi helyzet teljesen új megoldásra sarkallta Krúdyt: a könyv ötletét nagyanyjának, a legendás álomfejtőnek a történetei adták, de a generációról generációra öröklődő szellemi tudás mellett szépirodalmi kézikönyvéhez a pszichoanalízis atyjának, Sigmund Freudnak az álommagyarázatait is felhasználta. Krúdy külön fejezetet szentelt a babonáknak, de segítő kezet nyújt olvasójának ahhoz is, hogyan űzze el életéből a kísérteteket. Krúdy ábécé rendű ismertetőben gyűjtötte össze, mit is jelent egy-egy cselekedet, személy vagy tárgy megjelenése álmainkban: a réz az némi kár, a híd igen nagy változás, az eresz szerelmet, míg az erkély veszedelmet jelez.

Ha jobban elgondolkodunk rajtuk, bölcs üzeneteket hordoznak álmaink: a koplalás egészséget jelez, kést venni árulás, a kacagány elevenség csendes életedben. Bárhogy is van, az álom alapvetően magában hordozza a jót, hisz az életünk velejárója. És a legrosszabb álomban is fel lehet fedezni valami jót, ahogy talán abban a rémálomszerű valóságban is, amelyben most a mindennapjainkat éljük. Reméljük, hogy ebből felriadva talán egy jobb világra ébredünk majd. De addig Krúdy könyvét felütve vigaszt találhatunk erre az egész bizonytalanságra, ami az egész világot elérte. 

Krúdy Gyula: Álmoskönyv. Magvető Kiadó, 2020. 4999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/13. számában jelent meg március 27-én.