Regény, vagy feminista tételmondat?

Regény, vagy feminista tételmondat?

Margaret Atwood: Az ehető nő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagymértékű ipari termelés és a gazdasági növekedés hatására az 1950-es és 1960-as évek Észak-Amerikájában felpörgött a fogyasztói kultúra. A Coca-Cola és a KFC termékeinek fogyasztása identitásképző tényező volt. A tévé egyre több amerikai háztartás nélkülözhetetlen kellékeként a hétköznapok természetes részévé tette a reklámot. Az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala 1960-ban engedélyezte az első fogamzásgátló tabletta forgalomba hozatalát.

Az ezt követő öt évben hatmillió nő kezdte el használni a gyógyszert, ami lehetőséget adott nekik, hogy a terhesség szabályozásával hosszabb időt töltsenek az oktatási rendszerben vagy a munkaerőpiacon. 1963-ban megjelent Betty Friedan The Feminine Mystique (A női misztikum) című könyve, amelyben a szerző azt a vélekedést támadta, miszerint a nők egyedüli dolga az életben a boldog családi élet megteremtése és fenntartása. A kötet hamar bestseller lett, és a mai napig a feminista irodalom egyik alapművének számít.

Ilyen társadalmi környezetben – egész pontosan 1965-ben – írta Margaret Atwood első, Az ehető nő című regényét. A könyvet, amely végül 1969-ben jelent meg, a Jelenkor Kiadónak köszönhetően már magyarul is olvashatjuk.

A mindig elegáns Peter ügyvédként dolgozik, van néhány hobbija, szexuális életét a Playboyból ellesett tippek alapján bonyolítja. (A magazint egyébként 1953-ban alapították, de a hatvanas évekre lett igazán népszerű. Folyamatosan közölte ismert írók – köztük Atwood – novelláit.) Mivel minden barátja megházasodott, Peter is úgy dönt, megkéri Marian kezét. A nő örül, hogy beteljesítheti a társadalom által rászabott sorsot, így igent mond. Az esküvő közeledtével azonban furcsa dolgok kezdenek történni vele: szervezete a steaktől kezdve a salátáig minden ételt elutasít.

Atwoodnál fűszeres csirkeszárnyak és diétás kóla helyett maga a nő kerül étlapra. Fogyasztó helyett a fogyasztás tárgyává, termékké válik, amit leendő férje – vagyis a családalapítás társadalmi elvárása – felzabál. Megfosztja egy értelmes állás, a saját ízlése szerinti öltözködés, végső soron a szabad akarat lehetőségétől.

A történet végére a nő „öntudatra ébred”. Elhagyja Petert, és a kizárólag saját magával foglalkozó Duncannek is megtanulja megmondani, majd később foglalkozik vele. Nem megy férjhez, és elkezd kiállni magáért.

Erős és érdekes szimbolikával dolgozó, jó humorú, de kiszámítható könyv Az ehető nő. Nem szükséges előzetesen ismerni a szerző álláspontját a női egyenjogúságról ahhoz, hogy néhány fejezet után tudjuk, mi lesz a tanulság. A szöveg annyira akkurátusan végigveszi a férfi-női kapcsolat szinte összes lehetséges árnyalatát, hogy az embernek könnyen az az érzése támad, regény helyett egy hosszúra nyúlt feminista tételmondatot olvas.

Margaret Atwood: Az ehető nő. Ford.: Csonka Ágnes. Jelenkor Kiadó, 2020. 4499 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/19. számában jelent meg május 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/19. számban? Itt megnézheti!