Amit Rutkai Bori művel, egyedülálló a mai piacon

Amit Rutkai Bori művel, egyedülálló a mai piacon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudják, hogy kell Láthatósági-salátát készíteni? Vagy azt sem tudják, micsoda, kicsoda ez a Láthatósági? Rutkai Bori új, Zsebtenger című kötetéből és a mellé járó cd-ből kiderül.

„Láthatósági Bácsi, / téged mindig jó újra látni, / mikor világító kisködmönben / cikázol a lila ködben / a homályon át… Kicsi picikliden ülve, / langyos szembeszélre dűlve, / szárnyak nélkül is repülsz te, / kedvenc dalodat fütyülve” – olvashatjuk, s közben akár hallgathatjuk a kötet egyik legkedvesebb versét. Amely, akárcsak az egész Zsebtenger, tökéletesen Rutkai Bori-s: játékos, bájos, szellemes, színvonalas és nagyon-nagyon szórakoztató

Rutkai Bori évek óta építi külön univerzumát: a korábbi cédés könyvek (a Sárkányjárgány, a Pizsamátor és a tavalyi Űrdöngölők) után itt a Zsebtenger, amely az előzőekhez hasonlóan épül fel. Történetek, dalszövegek, remek – ugyancsak a szerző által alkotott – rajzok meg a cd. Egymást támogató, kiegészítő elemekből felépülő világ, amelyet ezúttal is nagy élvezet bebarangolni.

A művész ezúttal az olvasókat és szüleiket még játszani is hívja: azt javasolja, hogy üljünk le közösen, tegyük félre a munkát és a mobiltelefont, és kézműveskedjünk, főzőcskézzünk a könyvben található ötletek alapján. Készítsük el sok-sok fonalból a táncos lábú sodrott mackót vagy a szivárványos hurkolt csigát, alkossunk hajdinás-levendulás zsebküklopszot, keverjünk ki rózsavizet, játsszunk indiánosdit, vagy éppen kotyvasszuk meg a Láthatósági-salátát. (Egy nagy pohár sima joghurtot kikever egy-két csipet kurkumával, megspricceli egy kis mustárral, sót, borsot és őrölt majoránnát hint bele. Két főtt tojást felkockáz, kedvenc sajtjából is aprít bele egy kicsit. Ha van otthon snidling, akkor abból is vág egy keveset, meg persze némi kápia paprikát, hogy legyen egy kis piros szín is a tálban. Egy almát héjastul miszlikbe vág, majd egy doboz konzervkukoricát lecsöpögtet, és azt is beleönti. Saláta- és rukkolalevelekkel rukkol elő, csinos szalagokra vágja őket, és a tálba szórja. Mi kell még bele? Ha nem elég savanykás, akkor kis citromot is lehet belefacsarni. Ha pedig valaki még több vitamint szeretne, akkor egy kis zúzott fokhagymával, pici tormával is erősítheti Láthatósági Bácsi receptjét. Jó étvágyat! )

Amit Rutkai Bori művel, ez a gyerekeket végtelenül komolyan vevő, rendkívül magas színvonalon űzött gesamtkunstwerk, egyedülálló a mai piacon. Egyenrangú a zene, a vizuális megjelenés, jók a szövegek. Például az, amely a Nyári Slágerről szól: „A Nyári Sláger egy nagyon furcsa lény. Inkább hallható, mint látható. Bárhová megyünk, ott van. A cukrászdában mindig ő szól a rádióból, a piacon ezt fütyülik az árusok, nincs olyan butik, ahol ne az ő ritmusára hajladoznának az ábrándos lelkű eladókisasszonyok. Ugyanezek az eladókisasszonyok este otthon a tükör előtt is ezt énekelgetik, hálóingjükben lengedezve, fogkeféjüket a szájukhoz emelik, mintha az lenne a mikrofon. A fagyizóban a Nyári Sláger sorairól nevezik el az új különleges ízeket, így gyakran lehet hallani efféle furcsa rendeléseket: »Kérek egy gombóc Bűvös hajnalpírt és egy gombóc Csillagos eget.«”

Nehéz elmesélni a Zsebtengert, kézbe kell venni, és elmerülni benne. Az egész család élvezni fogja.

Rutkai Bori: Zsebtenger. Pozsonyi Pagony Kft. 3990 Ft. Cd: 3200 Ft

Címkék: Rutkai Bori, Zsebtenger