Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Regényanyag – Krasznahorkai László új könyvéről

Szerző: | 2021. április 15., 05:50 | Könyvesház

Krasznahorkai László: Herscht 07769 (Fotó: Magvető Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Krasznahorkai László új regénye nem regény, de nem csak úgy nem az, ahogy az író nyilatkozza, ha épp megkérdezik. Ő ugyanis azt mondja, ez egy szuszra elmondott történet, egy lendülettel kimondott-leírt közlés, nincs túlszerkesztve, még központozva sincs, és valóban, a Herscht 07769 egy ötszáz oldalas mondat. A szerző alcímként, műfaji besorolásként pedig ezt írja: „Florian Herscht Bach-regénye”, azaz amit olvasunk, egy ember Johann Sebastian Bachhoz fűződő viszonyának története. A főhős tehát – ezúttal címbe, sőt műfajba emelve – úgy játszik szerepet a Krasznahorkai-szövegben, hogy jelentősége túlnő a könyv keretein. Az ilyen és ehhez hasonló gesztusok nem váratlanok a szerzőtől, emlékezhetünk, a Háború és háború című regény főszereplőjének (Korim György) mint a regényből kilépő, létező személynek még emléktáblája is van. Ennek oka – sok más mellett – az, hogy Krasznahorkai a szövegben történteket úgy rímelteti a valósággal, hogy az olvasó egyértelműen tudhassa, érezhesse: a fikció bármikor valóság lehet. És ez, tekintve, hogy nem sci-firől vagy valamilyen disztópiáról van szó, meglehetősen nyugtalanító.

HIRDETÉS - AIP

Angyallal (Angela) kezdődik, és éjszakával végződik az egymondatnyi regény, van tartalomjegyzék, amelyben szerepel a Szivárványpászmák című fejezet, ám a fejezet maga a tartalomjegyzék. A fejezetcímek ugyan valamiképpen tagolják a szöveget, de nem törik meg, valóban csak egy-egy pászma, fénycsík villan bele a német kisvárosban zajló események folyásába. A szövegáradástól nem kell félni, mert ahogy hömpölyög, úgy visz is magával, nem árvízként elsodor, hanem hullámfürdőként beterít. A főhős, akinek a regényét olvassuk, Florian Herscht egy német kisváros, Kana lakója. Ez a jámbor és eközben hatalmas testi erővel rendelkező ember aggódik a világ jövőjéért (ez ügyben ír leveleket Angela Merkelnek, egyszer személyesen is megpróbál beszélni vele), ugyanis a szabad idejében egy fizikusprofesszor előadásait (és később őt magát is) látogató Florian arra jut, az emberiség által ismert univerzum veszélyben van. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Kana nevű település egyébként nem létezik Németországban, de van ilyen a Volga-menti német vidéken, és ilyen néven ismerünk magyar, ma már nem létező falut Budapest közigazgatási határán belül, fontos régészeti leletekkel, középkori apátsági romokkal, de Kána ismerős lehet a Bibliából is, János evangéliuma szerint Jézus első csodája is itt történt. (És itt akár egy újabb megbújó kapcsolatot is felfedezhetünk, János evangélistának a művészettörténetben jól ismert szimbóluma, a sas és az elbeszélésben megjelenő, az egyik neonácira a magasból vadászó sas között. Ez is Krasznahorkai, makroszinten az egyetemes kultúrtörténet, az európai – és még a távol-keletit is ide vehetjük – műveltség az ő szövegeinek a mindenkori legtágabb kontextusa.)

Mikroszinten pedig az egyén és közösség egyedi és eközben nagyon is tipikus jellemzői: problémái, kihívásai és tragédiái. Floriant is – hétköznapjait tekintve – elsősorban a különböző kapcsolataiban ismerjük meg, jól érzékelhető függéshelyzetét a Bossz nevű neonáci erősembertől, amely függésben Florian fokozatosan ér el odáig, hogy előbb fel- és elismeri a hazugságokat, majd egyre jobban elvaduló igazságosztóként megpróbálja módszeresen levadászni és kiiktatni a gonoszt. Eszközei kívül esnek a jogi normákon, míg végül ő maga is teljesen kívül reked a társadalmon. Az elbeszélés utolsó képe az, ahogy Florian találkozik azokkal a farkasokkal, amelyek a regény első felében jelennek meg a kisváros feletti hegyekben, mintegy jelezve – mit? Egyrészt azt, hogy bizonyosan Krasznahorkai-szöveget olvasunk, hisz farkas van benne, másrészt pedig hogy probléma van az emberi működéssel.

Ez a probléma, az ellentétek feszültsége a kívülről olajozottan működőnek tűnő élet nyilvánvaló jelei miatt kezdetben alig-alig érzékelhető. Amikor Krasznahorkai Kana mindennapjairól, a benne élő jellegzetes figurákról ír, az olvasónak még Hrabal is eszébe juthat, egy-egy helyen a szöveg hrabali áradása és benne a jellem- és más komikum már-már derűssé teszi a regényt. Ráadásnak ott a Bach-szál: az újnáci Bossz ugyanolyan, ha nem még nagyobb hőfokon izzik érzelmileg, ha Johann Sebastian Bachról van szó, mint amikor „idegenekről”, szó szerint rajong a zeneszerzőért, a zenéért. A poros kisvárosban képes azért szponzorálni egy zenekart, hogy az Bach-műveket adjon majd elő, és Floriannal kapcsolatban is ez az egyik legfontosabb célja: mentoráltja-beosztottja tanulja meg hallani Bachot. (Meg is tanulja, később, önbíráskodása kiteljesedésekor mindig Bachot hallgat, miközben a legvadabb módon erőszakoskodik, gyilkol.)

„A remény hiba” – mondja a kötet mottója. És minden bizonnyal arra gondol, hogy a világ keletkezése (és berendezkedése) a szövegben is tárgyalt módon az anyagi és antianyag-részecskék folytonos létrejöttekor a köztük lévő egyensúly – egy hiba folytán – megbomlott, eggyel több anyagi részecske jött létre, és lett a világ. Nem a reménykedés a hiba, hanem egy hibában lehet bízni, akár abban is, hogy van lehetőség a jó-rossz együttállását a jó irányába kibillenteni. És – bár én a magam világlátása szerint tudok erre már egy (egyszeri és megismételhetetlen) példát – őszintén szorítok minden ilyen „hibának”, ami a remény. Krasznahorkai új könyve ebben az értelemben: anyag.

Krasznahorkai László: Herscht 07769. Magvető Kiadó, 2021. 5999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/12. számában jelent meg, március 12-én.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Krasznahorkai László, regény


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest