Kovács András Péter: A kereszténydemokrácia olyan, mint a vegán golfozás

Kovács András Péter: A kereszténydemokrácia olyan, mint a vegán golfozás

Kovács András Péter humorista (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az egyház nem tud választ adni a mai emberek mai kérdéseire. Azt halljuk a szószékről, hogy „az ember néha eltévelyedik, de a kegyelem segítségével visszatalál”, mindezt egy olyan ember szájából, aki feleség és gyerekek nélkül él az egyháztól kapott házban, és sosem kell megküzdenie valódi problémákkal – mondta a Magyar Hang Kultúrtáj podcastjában Kovács András Péter humorista, aki fiatalon papnak készült, így megkérdeztük a népszámlálás vallásra vonatkozó eredményeiről, amelyek szerint 20 év alatt a felére zsugorodott itthon a katolikus közösség.

A politika és a vallás összefonódásáról is megvolt a véleménye. – Ha az állam és az egyház összefonódik, abból sok jó nem sülhet ki. A kettőnek nincs dolga egymással. Nem hiszek a kereszténydemokrácia kifejezésben sem, mert az olyan, mint a vegán golfozás: két dolog, ami csak erőltetve illeszthetők össze – mondta Kovács András Péter.

A kormánykritikus humorra adott hatalmi reakciókról szólva Kovács András Péter elmondta, hogy szerinte nem beszélhetünk egységes hatalomról, mert bár kifelé valóban ezt a képet közvetítik, de belül azért ugyanúgy megvannak a szekértáborok. – Amikor például Gulyás Gergely azt mondja a Kormányinfón Mészáros Lőrinc hajózására utalva, hogy „kevesebb jachtot, több szerénységet”, akkor feltételezhetjük, hogy egy Lölős poénon még ő is nevetne – fogalmazott a humorista, aki bár szereti elkerülni a közéletet, a politikai skatulyákat mégsem úszta meg. – Voltam már minden: ballibsi buzigyerek és kormánybérenc is. De ezzel nincs semmi baj. Nehéz megérteni a világot, és sokan meg akarják spórolni maguknak a komplex gondolkodással járó plusz energiát. Nekik így működik a világ, nekem meg úgy, hogy próbálok árnyaltan és elfogulatlanul gondolkodni.

A műsorban arról is szó volt, hogy miért hiányoznak az olyan „tökös westernhősök”, mint Jézus Krisztus? Milyen traumák rejtőznek egy-egy poén mögött? Gazdasági válság, infláció, háborúk: mekkora a felelőssége egy humoristának krízishelyzetben? Miért baj, ha az alkoholfogyasztást vidám szociális tevékenységként reklámozzák?

A teljes beszélgetést itt nézheti meg: