Közel két tucat neves rendező, színművész lépett vissza az osztályvezetéstől az SZFE-n

Közel két tucat neves rendező, színművész lépett vissza az osztályvezetéstől az SZFE-n

Az SZFE Vas utcai épülete, amelyet blokád alá vettek a színművészeti hallgatói (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 22 oktató, köztük Enyedi Ildikó, Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Atila és Szamosi Zsófia sem indít osztályt a következő tanévben a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Az oktatók ezt a felvételizőknek szóló közleményükben jelentették be.

A Hvg.hu által szemlézett közleményükben azt írják, hogy az SZFE Színházművészeti Intézete, Film- és Médiaintézete, illetve Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben kijelölte a 2021/22-es tanévben induló képzéseket, és felkérte őket az induló képzések egy részének szakmai vezetésére. Emlékeztetnek arra, hogy a november 27-i közleményükben megfogalmazták, hogy az osztályindítások általuk kizárólag abban az esetben elképzelhetőek, ha 2020. december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az Egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról. Sajnos december 20-ig, a határidő lejártáig előrelépés ebben az ügyben nem történt – írják.

– A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól – jelentették be.

Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia
Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő
Mozgókép – film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron
Mozgókép – gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás
Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás
Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás
Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté
Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila
Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán
Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit

Szintén az intézményhez kapcsolódó friss hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése november végén indoklás nélkül szerződést bontott az intézmény pszichológusával, Szili Katalinnal. A Magyar Narancs információi szerint a klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta saját cégén keresztül 2019 márciusa óta biztosított az SZFE diákjainak életvezetési tanácsadást, aminek keretei között a hallgatók félévente 10 alkalomig ingyenesen vehettek részt az egyéni tanácsadó üléseken, és népszerű volt a hallgatók között.