Közel ötmillió forintot gyűjtött az Örkény Színház a függetleneknek

Közel ötmillió forintot gyűjtött az Örkény Színház a függetleneknek

Mácsai Pál jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének. Fotó: Horváth Judit/Örkény Színház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.” Ennek szellemében két akciót indított az Örkény Színház a Független Előadó-művészeti Szövetséggel együtt, hogy segítsék a független színházi alkotók, elsősorban a pályakezdő művészek munkáját. Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adtak ki, „Csak a madzag tenné?” címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról.

A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette, mely többek között arról szól, hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni. A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg, ezek közül mindegyik gazdára talált, az első számú példányt pedig online aukcióra bocsátottuk. A magyar kultúra napján pedig „Nézzünk bizakodva a jövőbe” címmel telt házas felolvasást tartottunk Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására. A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4 522 835 forint lett.

Az Örkény Színház közleménye szerint a színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. Ahogy írják „ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az. Bízunk benne, hogy példánk követőkre talál és a szakma és a nézők összefogásával tovább segíthetjük ezt a fontos színházi területet. Nézzünk hát bizakodva a jövőbe!”

Nem kapnak működési támogatást a független színházak (Frissítve: Az Emmi szerint nincs változás) | Magyar Hang

Egy éjjel bejelentett rendeletmódosításból derült ki.