L. Simon: A Grétsyt ért támadás elfogadhatatlan

L. Simon: A Grétsyt ért támadás elfogadhatatlan

L. Simon László (Fotó: L. Simon László/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Grétsy Lászlót ért támadások számomra érthetetlenek és elfogadhatatlanok – üzente szombaton Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László. A korábbi fideszes kulturális államtitkár a Magyar Nyelvőrtől való eltávolítás ügyére reagált. Ezt a 24.hu mellett lapunk írta meg elsőként: a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága (MNYKNT) eltávolította Keszler Borbála felelős szerkesztőt, továbbá a szerkesztőbizottságból Grétsy Lászlót és Heltainé Nagy Erzsébetet. Erre válaszul a szerkesztőbizottság három további tagja magától felállt.

Az új felelős szerkesztő Balázs Géza lett, aki egyébként tavaly őszig még az MNYKNT-t vezette. Most az új vezető, a szakmai körökben kevésbé ismert Arató Balázs döntött a kinevezéséről. Az MNYKNT körüli vitákról, illetve Arató személyéről a 24.hu egy hosszabb cikket is közölt most pénteken. Ebből kiderült, Balázs utódjának kiválasztása tavaly botrányba is fulladt, Aratót pedig kifejezetten a volt elnök szerette volna a pozícióra. A közgyűlésen akkor történtek miatt lemondott a két alelnök, illetve Pomogáts Béla tiszteletbeli elnök is.

L. Simon azt írta, Grétsy László a tanára volt, szeretett az előadásaira járni, élvezte a szemináriumait. „Olyan volt, mintha izgalmas tévéműsorainak élő felvételeibe csöppentem volna bele. Tudása, empátiája, figyelmessége örök példa mindannyiunknak, akik a diákjai lehettünk” – tette hozzá a főigazgató. Felidézve, hogy Grétsy nemrég ünnepelte 90. születésnapját.

A 24 múlt heti cikkét arra is fűzte fel, hogy alig pár héttel a jeles nap előtt küldték el a nyelvészt a szerkesztőbizottságból. L. Simon reméli, hogy Grétsy tudja, érzi, sok egykori tanítványa büszke rá és hálás neki.

A 24 felelevenítette azt is, hogy hetvenedik születésnapján épp Balázs Géza köszöntötte Grétsy Lászlót a Nyelvőrben. Igaz, Grétsy mostani eltávolítása nem az ELTE tanárának nevéhez kötődik, hanem Arató Balázséhoz. Balázs Géza az említett méltatásban azt írta, 1982 óta ismerik egymást Grétsyvel, tehát idén már negyven éve.