Lázár Kati: „Ugye elmondjuk Székelyről az igazat”

Lázár Kati: „Ugye elmondjuk Székelyről az igazat”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszólalt Lázár Kati, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a Székely Gábor-ügyben. Mint ismert, Székely Gábor rendező Vidnyánszky Attila miatt távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről. Nyílt levelében felszólította a Nemzeti Színház igazgatóját, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!”.

Ezek után a kormánypárti sajtó nekiesett Székely Gábornak, és lekommunistázta. Ezt elégelhette meg Lázár Kati, aki így fogalmazott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben:

„Istenem! A Székelyt? A Székely Gábort?!

Hát ő csak tanított, adott, drukkolt és segített, hogy mindig a minőség, minőség és a MINŐSÉG!

Párttag?! Hát ki mindenki volt az! És? Mi van már? Mi ez már?

Hát mi a fontos? Az, amit tőle, Gábortól tudunk: hogy egyre jobb, igazabb, hogy tisztességes legyen a „játék”.

Mi, akik tudjuk, mert tapasztaltuk ezt, és hát olyan sokan vagyunk, ugye nem engedjük, ugye tudunk tenni valamit az igazságért? Szacsika, Cserhalmi Tyutyu, Csomós Mari, Bodnár Erika, Papp Zoli, Jordán, Tímár Éva, Bánsági, László Zsoci, Szamóca, Molnár Piroska, Takács Kati, Csámpi, Andai, Szarvas Józsi, Újlaki Dini, Nagy Mari, Vlahovics, Tóth Ildi — zaklatottságomban nem juttok eszembe, és a rendezők, akik mestereteknek valljátok és a középkorú és a fiatal színészek, ugye elmondjuk Székelyről az igazat, nem hallgatunk mert tudjuk, hogy ki ő.

És ha nem mondjuk ki, pedig már nagyon nyomaszt, mi lesz velünk később?!”

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. A kuratórium összetételét illetően a kormány az egyetem egyetlen javaslatát sem vette figyelembe. Ezért az SZFE hallgatói önkormányzata nem ismeri el a kuratóriumot, az egyetem szenátusa pedig azt írta közleményében, hogy „esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.”

Két neves oktató – Zsámbéki Gábor és Gáspár Máté – azonnal felmondott, Bánsági Ildikó pedig távozik a Nemzeti Színházból. Azóta folyik az üzengetés oda-vissza a sajtóban, és úgy tűnik, Vidnyánszky nehezen viseli az őt ért bírálatokat. A Kossuth Rádióban például azt nyilatkozta, tudta, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni és lesznek támadások, de „ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre” nem számított.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?