Magyar is van az idei Oscar-jelöltek között

Magyar is van az idei Oscar-jelöltek között

A Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című klasszikusa alapján készült Jirí Menzel alkotásáért kiosztott 1968-as Oscar-szobor (Fotó: Libreshot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden hajnalban nyilvánosságra hozták a 2022-es Oscar-díj jelöléseket, amelyek között egy magyar művészt is találunk. Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszleteinek tervezéséért került fel az elismerésben reménykedők listájára.

A legjobb filmek mezőnyébe tíz film: A kutya karmai között mellett a Belfast, a CODA, a Ne nézz fel!, a Drive My Car, a Dűne, a Richard király, a Licorice Pizza, a Rémálmok sikátora és a West Side Story jutott be a mintegy tízezer tagot számláló filmakadémia szavazatai alapján.

A legtöbb jelölést „A kutya karmai közt” című Jane Campion film kapta, amely a legjobb film és rendező elismerés mellett a legjobb férfi mellékszereplő (Jesse Plemons és Kodi Smit-McPhee), a legjobb női mellékszereplő (Kirsten Dunst), a legjobb adaptált forgatókönyv (a rendező Jane Campion), a legjobb operatőri munka (Ari Wegner), a legjobb eredeti filmzene (Jonny Greenwood), a legjobb hang, valamint a legjobb látványtervezés és díszlet kategóriában került a legjobbak közé.

Steven Spielberg alkotása, a West Side Story hét jelölést kapott, a legjobb film és a legjobb rendező címért folyó verseny mellett a legjobb női mellékszereplő (Ariana DeBose), a legjobb operatőri munka (Bruno Kaminski), a legjobb jelmez, a legjobb hang valamint a legjobb látványtervezés és díszlet (Adam Stockhausen és Rena deAngelo) kategóriában reménykedhet még a rangos elismerés elnyerésében.

A legjobb dokumentumfilm kategóriájában két olyan alkotás is található, amelyek szerepeltek a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF). Az egyik az Erőltetett menet (Ascension), amely Jessica Kingdon New Yorkban élő kínai-amerikai rendező és producer munkája. A másik a Menekülés (Flee) című dán animációs dokumentumfilm, amely decemberben elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilm, valamint a legjobb európai animációs játékfilm díját. Mindkét alkotás február 13-ig látható még online a BIDF honlapján

A 94. Oscar-díjátadó gálát március 27-én, vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A teljes jelöltlistát ide kattintva lehet megnézni.