Magyar püspökök oktatták Messiéket

Magyar püspökök oktatták Messiéket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi innovációval jelentkezett a Magyarországi Evangélikus Egyház. Virtuális futballkupát rendeztek Gundel Takács Gábor kommentálásával, mindezt pedig összekötötték az egyszázalékos kampánnyal – derül ki a Szemlélek cikkéből.

Négy csapat küzdött az Erős Vár Kupáért: a Barcelona, a Juventus, a Lekész All Stars és az Erős Vár FC. Utóbbi a BLSZ III-ban szereplő valódi futballcsapat, amelyet Fabiny Tamás fia, Fabiny Márton alapított évekkel ezelőtt a barátaival, köztük teológusokkal, többnyire karitatív célból. A koronavírus-járvány miatt most nem léphetnek pályára, így virtuálisan húztak mezt.

A Lelkész All Starsban ott volt Kondor Péter, Szemerei János és Fabiny Tamás, vagyis az összes hazai aktívan szolgáló evangélikus püspök, valamint Gáncs Péter nyugalmazott püspök is. Igaz, az Erős Vár FC-vel ellentétben ez a csapat teljesen a fantázia szüleménye – viszont a játékosokat létező evangélikus lelkészekről mintázták. Akikről Gundel Takács közvetítésében olykor kulisszatitkokat is megtudhatunk, mint például, hogy melyikük beceneve „van Balta”.

Fabiny Tamás püspök a Szemléleknek elmondta: a virtuális kupa ötlete Antal Bálinttól, a Luther Kiadó igazgatójától származik, s az egyházi vezetők pozitívan fogadták a felvetést. – Megtiszteltetésnek tartottuk, hogy egy ilyen kezdeményezésben „szerepelhetünk” – tette hozzá a püspök.

Olyannyira igaz ez a „szereplés”, hogy a játékosok nem csak felvették a valóságos személyek nevét, de úgy is alkották meg őket, hogy hasonlítsanak azokra, akiket megformálnak – ezt már Antal Bálint, a Luther Kiadó igazgatója nyilatkozta a Magyar Hangnak. Arról is beszámolt lapunknak, hogy bár a Lelkész FC a fantázia szüleménye, de azért fociszurkolókat és hobbifocistákat „válogattak be”, sőt, igazolt játékosok is voltak közöttük.

„Az online istentiszteletek mellett szerettünk volna valami könnyed, sok embert bevonó és egyedi, otthonról, laptop és telefon mellől is élvezhető akciót. Fontos volt, hogy erősítse a közösséget és egyben lehetőséget adjon az 1+1 százalékos felajánlás hangsúlyozására. A fociéhség, a lelkészek ismert fociszeretete és az egyházhoz tartozó Erős Vár FC adta az ötletet, hogy szervezzük meg a szereplőhű videojáték-meccseket, valódi profi kommentátorral, aki nem is lehetett más, mint a Reformáció 500 egyik korábbi arca. Az egyházvezetők és a lelkészek egyként támogatták az ötletet, vették a lapot, Gundel Takács Gábor pedig gyakorlatilag azonnal igent mondott” – mondta Antal Bálint.

Az elődöntőket mindkét evangélikus csapat sikerrel vette, a lelkészek a Barcelonát, az Erős Vár pedig a Juventust verte. Gundel Takács Gábor pedig sziporkázott: „a Barcelona a világ szinte összes csapatát legyőzte már, de a Lelkész All Stars eddig bevehetetlen volt a számukra. Igaz, hogy most játszanak egymás ellen először” – mondta a Szemlélek gyűjtése szerint. A meccset pedig úgy vezette fel, hogy a lelkészek „nem fognak megszeppenni, erős lesz a hitük magukban”.

A pénteki döntő így nem csak evangélikus házi rangadót, hanem virtuális apa-fiú csatát is hozott. A mérkőzés pedig olyannyira nem volt unalmas, hogy a 92. percben sikerült egyenlíteni 3–2-ről az Erős Vár FC-nek, majd a hosszabbítás is hozott 1-1 gólt, hogy aztán végül a 11-esek után a lelkészek örülhessenek.

Az egyszázalékos kampány is a hajrában tart, az adóbevallási határidő végégig, május 20-án éjfélig lehet rendelkezni az egyházi és a civil 1+1 százalékról.

Szombat délután az Orbán Viktor budapesti kijárási korlátozások feloldására vonatkozó bejelentését részletező Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a temetések és az esküvők mellett hétfőtől a fővárosban is megtarthatók az istentiszteletek és a misék is.