Látlelet Orbán Magyarországáról – hazánkban forgatott Jordan Klepper

Látlelet Orbán Magyarországáról – hazánkban forgatott Jordan Klepper

Jordan Klepper amerikai humorista (Fotó: Jordan Klepper Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022-ben február 24-től 27-ig Floridában, Orlando városában volt az idei CPAC (Conservative Political Action Conference vagyis Konzervatív Politikai Akció Konferencia), amely hosszú ideje az amerikai republikánus párt szellemi hátországát (valójában annak az elmúlt években megtapasztalható folyamatos kiüresedését) hivatott megmutatni.

Az idei alkalomra a magyar Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője is meghívást kapott, és a rendezvényen igyekezett is Magyarországot, mint az utolsó európai konzervatív bástyát bemutatni a teljes mértékben Trump-párti közönségnek. (Mondanivalóját azzal zárta, hogy Isten áldását kérte Amerikára, Magyarországra, majd elsütötte a „Let’s Go, Brandon” „poént” – ez az amerikai, jobboldalnak mondott politikai térfélen kódolt beszéd arra, hogy „Fuck You, Joe Biden!”)

Az eseményről a Comedy Central humoristája, Jordan Klepper is tudósított, akinek felkeltette kíváncsiságát Magyarország, mivel, állítása szerint, a CPAC történetében először egy másik ország politikájáért lelkesedtek a jelenlévők. A CPAC ráadásul idén május 18-20-án Magyarországon is tervez  egy konferenciát, sőt, azt az eredeti tervek szerint már meg is tartották volna március 25-26-án, még a választások előtt, ám ezt elhalasztották, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát. A májusi konferencián maga Orbán Viktor is fel fog szólalni a program szerint.

Klepper – miután néhány interjút elkészített Orlandoban, ahol az interjúalanyok Orbán Viktor beszédeit Donald Trumpéhez hasonlították – repülőre ült, és meglátogatta Magyarországot, pont jókor, mert így részt tudott venni a március 15-i Békemeneten, amelyet meglehetősen hasonlónak talált a Trump-rallykhoz.

Klepper megjegyezte, hogy Magyarország folyamatosan csúszik lefelé a nemzetközi demokrácia-indexeken Orbán Viktor irányítása alatt, illetve azt is, hogy Donald Trump egykori elnök kétszer is kiállt Orbán Viktor választási győzelme érdekében, és a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson egy teljes héten keresztül Magyarországról jelentkezett be, és még Magyarországról szóló különműsort is készített amerikai nézői részére.

Klepper, az amerikai hagyományoknak megfelelően, nem csak a Békemeneten részt vevőkkel készített interjút, hanem megkeresett magyar közéleti szereplőket is, hogy ők is mondják el az álláspontjukat. Így elég anyag jött össze ahhoz, hogy ne csak egy tudósítás, hanem különadás is készüljön magyarországi élményeiről, amely április 21-én kerül majd adásba.

A hatperces előzetesben Panyi Szabolcs újságíró is feltűnik, aki épp arról magyaráz Kleppernek, hogy lehallgatta őt a magyar állam, minden egyes telefonbeszélgetéséhez és üzenetváltásához hozzáfért, így aztán feltehetően nem csak a magyar demokrácia leépülése és a Fidesz negyedik kétharmados győzelme, hanem a Pegazus-botrány is (amely miatt minden normális országban nem csak miniszterek mondanak le, hanem a legfőbb ügyész nyomozást rendel el hivatali hatalommal való visszaélés miatt) szóba fog kerülni a műsorban. 

A hatperces előzetes ITT tekinthető meg: