Már majdnem 90 millió forintot gyűjtött az Átrium

Már majdnem 90 millió forintot gyűjtött az Átrium

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

87 millió forintnyi támogatás érkezett be az Átriumhoz eddig, ami a 2022. évi működési költségének 43,68 százaléka – jelentette be a az állami támogatás nélkül maradt játszóhely a Facebook-oldalán péntek este.

Mint írták, június 27. és július 15. között összesen 72 368 671 forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől az Átriumhoz, egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként. Budapest Főváros Önkormányzatának eddig beérkezett 15 millió forintos játszási támogatásával együtt áll össze a 87 368 671 forintos támogatás.

Mint a kulturális miniszterhelyettestől hallottuk a Parlamentben, a háborús helyzet indokolja – a rezsicsökkentés megszüntetésétől a kata eltörlésén át az inflációig – a kulturális támogatások „ütemezésének” elégtelenségét. Érdekes, hogy a háborús helyzet nem gátolta Fekete Péter bűvész urat a 12 milliárdos támogatási keret totális kiürítésében: nem gátolja más magánszínházak kifizetését (annyival erre az évre, amit az Átrium négy évre kapott), nem gátolja a Nemzeti Színház több mint kétmilliárdos állami támogatását, meg a vidéki színházigazgatók elektromos biciklivel való ellátását sem. A jelek szerint a magyar független kultúra, a független színházak, na azok (meg még azok, akik most a helyzet károsultjainak érzik magukat) kell, hogy megfizessék a „háborút”, vagy ki tudja, valójában mit – írták.

„Annak, hogy októberig meghirdethettük a műsort, nektek, a nézőinknek, a kultúrafogyasztóknak és -használóknak, az állampolgároknak tartozunk óriási köszönettel. Elképesztő, hogy ez egyáltalán nem helyi ügy, hanem országos: vidéki falvaktól a közepes városokon át a megyeszékhelyekig vesztek részt ebben az elképesztő összefogásban, nem beszélve a külföldi városokból érkező támogatásig, Ausztráliától Finnországig. Végtelen hálásak vagyunk nektek! Szeptember 10-re szervezzük a következő támogatói napot, ezen a koncertek, programok, kulisszabetekintő lehetőségeken kívül a következő évadról, a készülő előadásokról is fogunk beszélni, és gesztusszerűen mi magunk is szeretnénk nektek köszönetet mondani mindenért” – tették hozzá.

Az Átrium június 30-án közölte, hogy bezárásra készül, mert nem érkeznek állami támogatások.

Címkék: Átrium