„Mecky, drága, jó utat” – zenésztársai emlékeztek Kóbor Jánosra

„Mecky, drága, jó utat” – zenésztársai emlékeztek Kóbor Jánosra

Kóbor János a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes budapesti koncertjén, 2017. december 28-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrendüléssel fogadta Kóbor János halálhírét a magyar zenésztársadalom, tagjai a közösségi oldalakon tisztelegtek az Omega hétfőn elhunyt énekese előtt, akiről politikusok is megemlékeztek.

„Isten veled!” – búcsúzott Orbán Viktor. A miniszterelnök egy fekete-fehér fotót posztolt Kóbor Jánosról, „Napot hozott, csillagot” szöveggel. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, ma meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja. „Képtelenség lenne felsorolni, mit adott Kóbor és az Omega a kultúránknak, mekkora hatással voltak a dalai generációk életére és Magyarország egészére, sőt messze a határokon túl is. Benkő László, Mihály Tamás, Laux József és Somló Tamás után Mecky is Gammapolis színpadán zenél tovább” – tette hozzá.

Közös fényképpel búcsúzott Kóbor Jánostól egykori omegás társa, Presser Gábor. „Biztos, hogy stúdióban vagyunk, azt sejtem, a Tízezer lépés lemez felvételei idején készülhetett a fotó. Nincs a képen semmi rossz, két ember dolgozik. De ha ránézek, elfog a szomorúság. Melyik dal lehet? Már nem tudjuk meg soha. Jaj, Mecky” – írta.

„Én csak egy egyszerű dolgot tudok mondani túl azon, hogy egy barát elment: hogy az egy nehéz érzés, amikor az embernek a telefonjában egy név mögül kiesik a személy, és azt hiszem, több százezren vagyunk most, akik ezzel így vannak” – fogalmazott a zenekar menedzsere, Trunkos András az ATV Híradónak. Az Omega gitárosa, Molnár György „Elefánt” azt mondta, azt a szép korszakot, ami idáig tartott, le kell zárni. „Arra emlékszem, hogy mindig azt mondta, hogy Isten tudja, az a gyanúm, és akkor így pödörte a haját, úgyhogy ez jutott most eszembe hirtelen” – emlékezett a gitáros. 

Deák Bill Gyula egy fekete-fehér Kóbor János-fotóval búcsúzott. „Nyugodj békében drága Mecky, legyen neked könnyű a föld! Részvétem a családnak” – írta.

Földes László, Hobó hosszú bejegyzésben emlékezett zenei és emberi kapcsolatukra. „A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket. Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld” – írta. Felidézte, hogy az Omegának nagy szerepe volt a Hobo Blues Band befutásában, és többször is dolgoztak együtt. Ráadásul „idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló »Térdig a szarban, fülig a szeretetben« lemezem záródalának, a »Középeurópai hobo blues II.« -nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13.-i Aréna koncertemen lépjen fel velem.”

Bródy János, aki két Omega-lemez (Csillagok útján; Gammapolis) szövegeit jegyezte, az Ezüst eső című szám szövegével búcsúzott. Demjén Ferenc a két évvel ezelőtti Aréna-koncertjén készült fotót posztolt, azon az esten vendégként lépett színpadra Kóbor János. „Láthatsz, hogyha tengert úszunk át/Felhőkről lábat lógatunk/Ezek mi vagyunk a szabadság vándorai” – írta. A Tankcsapda egy Omega-szám címét kölcsönözve egy közös fotó kíséretében annyit írt, hogy „Életfogytig rock and roll...” „Elment egy LEGENDA” – írta Rúzsa Magdolna.

Koncz Zsuzsa posztjában két fotót tett közzé: az egyik még a hatvanas években készült, amikor az Omega együttes kísérte az énekesnőt. Mint írta, együtt kezdték a pályát a Műegyetem Szentháromság téri hajdani koleszának a színpadán. „Te csodált egyetemista voltál, én kis gimis. A zongoránál Benkő Laci, a dobnál Laux Józsi. Végtelen szomorúság nekem és mindnyájunknak, hogy te is elmentél, hogy az Omega immár az égi mezőkön koncertezhet csak. Mecky, drága, jó utat! Hiányozni fogsz”.

Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 vezetője azt írta: Suhanj tovább Mecky a Csillagok útján! „Az Omega egész kis kölyök korom óta jelen volt az életünkben. Egy mono táska-lemezjátszón hallgattuk az Időrablót, az Élő Omegát vagy a Nem tudom a neved című lemezt. Megrendített Mihály Tamás és Benkő Laci halála és most Kóbor János Mecky távozása. Azt hiszem, nemcsak az Omegát, a zenekar három alapvető és emblematikus tagját vesztettem el, hanem egy kicsit a rock öröklétébe vetett hitemet is”.

Leslie Mandoki videóüzenetében így fogalmazott: tragikus, hogy az énekes nem oltatta be magát. „Annyira fogsz hiányozni, hatalmas űrt hagysz magad mögött. Ti voltatok a nagy generáció, utat törtetek előttünk. Tisztelettel hajlok meg az életműved előtt, hálás vagyok azért, amit kaptam tőled, most te is beszálltál Jimi Hendrix zenekarába”. Az Omega együttessel a hetvenes évek óta barátságot ápoló német Scorpions együttes Facebook-oldalán emlékezett meg Kóbor János haláláról.

 

Kóbor János emlékére a Városligeti Műjégpályán hétfőn délutántól az Omega dalai szólnak.

A Kossuth- és Liszt-díjas énekes életének 79. évében hunyt el.

(MTI/Magyar Hang)

Címkék: zene, Kóbor János