Több tankönyvben is szerepel Mága Zoltán

Több tankönyvben is szerepel Mága Zoltán

Mága Zoltán hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának díszelőadásán a budapesti Szent István-bazilika előtt 2018. augusztus 21-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak tavaly volt forgalomban az a tankönyv, amelynek egy részletét a napokban Mága Zoltán hegedűművész büszkélkedve osztotta meg Facebook oldalán, hiszen ő maga is szerepel benne – tudta meg a Magyar Hang az Oktatási Hivataltól (OH).

„Hatalmas büszkeség és megtiszteltetés számomra, hogy egy általános iskolai történelemkönyvben a hazaszeretet pozitív példájaként szerepelhetek történelmünk meghatározó személyiségeivel. Az biztos, lelkemben és szívemben magyar vagyok, szeretem a hazámat, és még remélem, sokat tehetek érte!” – lapunk is beszámolt róla, hogy ezt írta vasárnap közösségi oldalán a Liszt-díjas hegedűművész. 

A poszthoz mellékelt képről az derül ki, hogy a magyar történelem olyan alakjait gyűjtötték egy csokorba, akik „bár szlováknak, lengyelnek szerbnek, vagy németnek születettek” tetteikkel, életműveikkel igazolták Magyarország iránti lojalitásukat. Mága Zoltán mellett Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas görög származású magyar színésznő, Pintér Tibor lovasszínházának egyik szereplője is helyet kapott az állítólagos tankönyvben, Zrínyi Miklós, Bem József, Tessedik Sámuel és Pollack Mihály mellett. A hozzá tartozó feladat az volt, hogy az érintetteket ábrázoló képeket kellett párosítani a nevükkel és a róluk szóló leírással.

Megkerestük az ügyben az Oktatási Hivatalt, hogy megtudjuk, pontosan mely tankönyvről is van szó. Az intézmény tájékoztatása szerint egy régebbi kiadvány, az Etika 6. az. – Ez a tankönyv tavaly forgalomban volt, azonban az OH azóta átdolgozta, az idei tankönyvben már nem szerepel a hivatkozott feladat – közölték.

Mindenesetre két történelem tankönyvben szerepel még Mága Zoltán: a Történelem 8. (NT-11881/1) tankönyv 174. oldalán, a világhírű magyarországi romákat felsoroló bekezdésben, illetve a Történelem 12. (NT-17442) 196. oldalán egy feladat részeként, amelynek célja, hogy a diákok sikeres roma származású művészeket, sportolókat, tudósokat gyűjtsenek.

Mága Zoltán a NER egyik kedvelt művésze, aki többször is kiállt a Fidesz politikája mellett, és budapesti újévi koncertjein rendszerint megjelennek a kormánypártok vezető politikusai. Mága Zoltán támogatói között tudhatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Nemzeti Kulturális Alapot, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Mága volt a tao-támogatások egyik nagy kedvezményezettje, de számos alkalommal kapott célzott támogatást az államtól, emiatt 2019 végén a magyar komolyzenei élet fontos szereplői – Pannon Filharmonikusok, Agócs Gergely vagy a Csík zenekar prímása, Szabó Attila – tiltakoztak Mága Zoltán 350 milliós állami támogatása ellen, mivel véleményük szerint a zenéjének nincs akkora zenei értéke, amit államilag kell támogatni.