Meghalt a rendező, akinek 50 országban tiltották be a filmjét

Meghalt a rendező, akinek 50 országban tiltották be a filmjét

Ruggero Deodato a Cannibal Holocaust forgatásán (Fotó: United Artists Entertainment)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvanhárom éves korában meghalt a legendás olasz rendező, Ruggero Deodato – derült ki többek között a HuffPost cikkéből. A forgatókönyvíróként és rendezőként is aktív filmes olyan alkotókra volt hatással, mint Quentin Tarantino, Eli Roth vagy Oliver Stone. Ezt elsősorban az 1980-ban megjelent hírhedt filmjével, a Cannibal Holocausttal érte el, melynek története rövid időn belül bejárta a világot, Deodato pedig beírta a nevét a legtöbb filmes kalauzba.

Az egyik legbrutálisabb filmként számon tartott produkció egy eldugott törzs köré épül, mely a címnek megfelelően válogatott módszerekkel mészárolja le arra tévedő áldozatait. Mindezt ráadásul áldokumentarista stílusban prezentálták, a film hamar műfajteremtővé is vált a „found footage” horrorok körében. A promóció olyan jól sikerült, illetve a felvételek annyira realisztikusak voltak, hogy Deodato ellen vádat is emeltek, neki pedig a színészek elővezetésével kellett bizonyítania, hogy valójában nem valódi gyilkosságok láthatóak a felvételeken.

Obszcenitásért azért felelnie kellett, de végül több millió lírás büntetéssel, illetve négy hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a dolgot. Ötven országban be is tiltották a filmet, amely viszont, mint a Variety is megjegyzi, a szakma legnagyobbjait inspirálta. A The Guardian-nek 2011-ben arról beszélt, hogy őt pedig a tévéképernyőket elárasztó erőszak befolyásolta, így például a Vörös Hadsereg Frakció tevékenysége.

A Cannibal Holocaustot máig ott találjuk a legdurvább filmeket számba vevő listák élén, Deodato pályáját pedig végül ez az egy alkotás határozta meg. Később is készített horrorokat, de azok már kevesebb emberhez jutottak el. Ismertebb rendezései között van még az 1977-es Az utolsó kannibál világ és az 1980-as Ház a park szélén. Eli Roth rendező pedig 2007-ben kérte fel, hogy játsszon el egy olasz kannibált a Motel 2. című filmjében.

A Cannibal Holocaustban egyébként valóban egy őshonos kolumbiai törzset láthattunk, a film végén pedig nem írhatták volna ki az utóbbi években előszeretettel használt mondatot, miszerint a forgatás során egyetlen állatnak sem esett bántódása. A kamerák ugyanis valóban azt rögzítették, ahogy megölték azokat az állatokat (például teknőst, kígyót és majmokat), amelyeket aztán elfogyasztottak ők vagy a stáb tagjai. Az állatok elpusztítását mutató képsorok szintén nagy vihart kavartak. Deodato a Guardian-nek elmondta, ezeket kizárólag fogyasztási céllal ölték meg mind a történet szerint, mind a valóságban.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.