Meghalt az iráni menekült, akit Tom Hanks játszott a Terminál című Spielberg-filmben

Meghalt az iráni menekült, akit Tom Hanks játszott a Terminál című Spielberg-filmben

Mehran Karimi Nasseri a párizsi Charles-de-Gaulle repülőtéren 2005-ben (Fotó: Saint Martin/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghalt Mehran Karimi Nasseri, az az iráni férfi, akinek története adta a Terminál című Steven Spielberg-film alapötletét, és akiről a Tom Hanks által megjelenített főszereplő karakterét is mintázták – írta a francia Le Monde napilap nyomán a hvg.hu.

A gyakran csak Sir Alfred Mehrannak nevezett iráni politikai menekült több mint 18 évet élt a Charles-de-Gaulle repülőtéren, ahova London, Berlin és Amszterdam után került, édesanyját keresve. A férfit előtte minden reptérről elküldték, mert nem voltak papírjai. 1999-ben Franciaország adott neki menekültstátuszt. Hosszú ottléte alatt a kisebb hírességgé vált, akiről számos rádió és televízióriport készült, majd 2004-ben Spielberg is megfilmesítette történetét. A film bemutatása után egy franciaországi szálláson élt.

A Le Monde beszámolója szerint miután a filmért kapott pénz nagy részét felélte, pár hete visszatért a reptérre. Itt is hunyt el, a 2F terminálon, szombaton, nem sokkal dél előtt. Zsebeiben több ezer euró volt.