Meghalt Maggie Smith

Meghalt Maggie Smith

Maggie Smith a Downton Abbey című sorozatban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvankilenc éves korában meghalt a Harry Potter-filmekből, a Gosford Parkból és a Miss Jean Brodie virágzásából ismert színésznő, Maggie Smith. A hírt fiai, Chris Larkin és Toby Stephens jelentették be egy közleményben. A színésznő péntek reggel hunyt el egy kórházi ágyban. A fiai azt írták, Maggie Smith erősen óvta a privát szféráját, halálakor pedig családja, barátai vették körbe. Két fia és öt unokája gyászolja.

Maggie Smith 1934. december 28-én született az essexi Ilfordban, majd Oxfordban nőtt fel. Már kamaszkorában a városi Playhouse-ban játszott, 1957-ben fellépett Bamber Gascoigne Share My Lettuce című zenés vígjátékában. Első jelentős filmszerepét Seth Holt 1958-as thrillerében, a Nowhere To Go-ban kapta, amelyért rögtön jelölték a legjobb női mellékszereplőnek járó Baftára. Peter Shaffer színpadi produkciójában szintén felbukkant, itt pedig annyira megtetszett Laurence Olivier-nek, hogy 1962-ben felkérte, csatlakozzon a National Theatre születőben lévő társulatához. Számos fontos alakítása kötődik hozzájuk, a legtöbben Desdemona szerepét emelik ki. A Laurence Olivier-féle Othello filmváltozatában is eljátszhatta őt, a közös munka mindkettejüknek Oscar-jelölést hozott. Az 1969-es Jean Brodie virágzásában is megkapta a címszerepet, máig sokan emlékeznek rá a Mussolini iránt rajongó edinburgh-i tanárnőként. Egy évvel később megkapta érte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Az Ibsen-féle Hedda Gabler színpadi előadásában Ingmar Bergman rendezte őt, majd 1973-ban egy Graham Greene-regény filmadaptációja, az Utazások nagynénémmel hozta meg számára a legjobb mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát.

A következő évtizedek is a meghatározó színpadi és filmes szerepekről szóltak, Smith mindig jó érzékkel választott, nagyon ritkán nyúlt mellé. Peter Falk és Alex Guinness oldalán játszott a Meghívás egy gyilkos vacsorára című filmben, majd 1978-ban az Agatha Christie-adaptáció Halál a Níluson-ban tűnt fel. Szerepelt a Szoba kilátással, a Hook, az Apáca show, az Elvált nők klubja, a Gosford Park, a Hölgyek levendulában és az Eltakarítónő című filmekben.

Az ezredforduló újfajta, minden addiginál kiemeltebb népszerűséget hozott számára, miután elvállalta Minerva McGalagony (Minerva McGonagall) professzor szerepét a Harry Potter és a bölcsek kövében. Alan Rickman és Robbie Coltrane mellett ő volt az, aki felnőtt színészként a későbbi összes részben fontos szerepet játszott, végigkísérve a főszereplő gyerekek felnőtté válását. Továbbá említhetjük még Dumbledore professzort, akit az első két filmben Richard Harris, majd az ő halálát követően Michael Gambon játszott. Smith távozott az említett színészek közül az utolsóként. A Harry Potter-filmek más fontos szereplői is elhunytak az elmúlt két évtizedben, így nincs már az élők közt Richard Griffiths, Helen McCrory és John Hurt sem.

Maggie Smith a filmsorozat 2011-es végét követően sem vonult vissza, és még nyolcvanhoz közelítve is sikerült kiemelkedő szerepet elvállalnia: a Downton Abbey sorozatban játszotta Violet Crawley-t. Lehetett látni a Marigold Hotel két részében, szinkronizált a Sherlock Gnomes-ban, életében utolsó filmje pedig a tavalyi A csodák útján lett. Szerepet vállalt még Jonathan Kent készülő rendezésében, az A German Life-ban.

Kétszer házasodott, első férje 1967 és 1975 között Robert Stephens színész volt, a második pedig 1975-től a férfi 1988-as haláláig Beverley Cross. Számos megtisztelő kitüntetést kapott életében, II. Erzsébet királynő pedig 1990-ben a lovag cím női megfelelőjével tüntette ki. Onnantól a színésznőt Dame Maggie Smith-ként említették.