Meglepő, hogy erre az animációra 2021-ig kellett várni – a Toldiról

Meglepő, hogy erre az animációra 2021-ig kellett várni – a Toldiról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki gondolta volna egykor, hogy Arany János alakját is animébe illő akciófiguraként köszönthetjük majd? Akit egy-egy csatajelenete után rögtön szerződtethetnének akár a Dragon Ball sorozatba is. Dühe rettentő, szemében pusztító láng lobog, szőke koronája is ezerfelé áll, majd könnyűszerrel birkózik meg daliákkal, farkasokkal, mindenkivel. Aki eddig még kételkedett volna, most végleg meggyőződhet róla: Toldi Miklós története valóban animációs filmre kívánkozott. Régóta vártunk erre, 2021 őszére pedig végre el is érkeztünk a bemutatóig. Jankovics Marcell ezt már sajnos nem érhette meg, ahogy az első részekben színdramaturgként dolgozó Richly Zsolt sem. Persze, sokan dolgoztak még velük együtt a sorozat sikeréért. Mikulás Ferenc producer nevét éppúgy érdemes megemlítenünk, ahogy Széles Tamás elbeszélőt, Selmeczi György zeneszerzőt, esetleg Maticska Zsolt dramaturgot.

Nem gondoltam volna előtte, hogy ez a történet ennyire fel tud lelkesíteni engem is. Mégis ez történt, amikor Jankovics Marcell a terveiről beszélt a 2019-es Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF). Magával ragadó volt az Arany-sztorihoz való unortodox hozzáállása. Még a tanárok és diákok sincsenek mindig tisztában vele, de Toldi egyértelműen egy siheder, hisz még a legénytoll sem pelyhedzik állán – fejtegette. Bátyja, György eközben kissé franciás megjelenésű félkegyelmű, míg a mama valójában csak 43 éves, „posszibilis korban van még”. Voltak egészen vad elképzelései Jankovicsnak is, amik végül nem valósultak meg: hányó vitézekkel például nem találkozhatunk. Ahogy viszont a malomkő leteríti a vitézt, hát az tényleg kész horror!

Miklós pedig valóban nem az a fajta rettentő férfiember, akinek az Arany-mű alapján sokan gondolták. Valóban inkább egy nagy erejű, azt fékezni nehezen képes kamasz, aki mikor épp nem dühöng, finom vonásai miatt valóban kikérheti magának a paraszti megszólítást. Átalakulásai viszont bámulatosak. Ami erejének megmutatkozását illeti, e téren valóban inkább a Fehérlófiát emlegethetjük. De látjuk őt számtalan alakban, ami már az elbeszélést lekövető vizuális humort dicséri. Amikor épp azt halljuk, „nem születtem arra, érzem ezt magamban, / hogy itt békamódra káka között lakjam”, akkor Miklós máris krákogó békává lesz. Rögtön utána, mikor mondja, hogy béresnek sem született, rakni a petrencét akárki fiának, akkor máris a szénásszekeres jelenetet csodáljuk.

A Toldi széria minden kreatív asszociációt szó szerint láttat, ez pedig rendkívül szórakoztató képi világot teremt a sorozatnak. Miklós sunyi bátyja, György így nemcsak átvitt értelemben lesz rókaképű, de sokszor egész konkrétan is, máskor épp az ördögre hajaz a fizimiskája. Amikor azt halljuk, hogy „ravasz szándékát, melynek úta görbe, / eltakarja törvény és igazság örve”, akkor pedig máris egyik kezében karddal, másikban a jog folyton ingadozó mérlegével látjuk a ravasz testvért. Felbukkan ráadásul Arany János is – szellemalakban. A szereplők megjelenése az amerikai animációs stílust adja vissza, ugyanakkor a klasszikus kecskeméti animáció rajztechnikája is megelevenedik. Páratlanul sokféle játékát jelenti ez a különböző stílusoknak: egyszer a Fehérlófia, máskor a Magyar népmesék vagy a Mesék Mátyás Királyról ugrik be, hogy aztán a modernebb nyugati animációk adják már a mintát.

A sorozat hűen követi az egyes énekeket, még az előhang is kapott egy két perces bevezetőt. Szóról szóra elhangzik a teljes Arany-mű, ami így leírva ijesztően hangozhat. De a sorozat szerencsére van annyira ezerféle és ötletekkel teli, hogy unatkozni biztosan nem fogunk a tízperces epizódok alatt. Csuda, hogy mindeddig nem emlékeztünk erről, énekli az állandó főcímdalban Ilosvai Péter műve nyomán Korzenszky Klára. Tényleg meglepő, hogy erre az animációra 2021-ig kellett várni, de mostanra végre megszülethetett, és abszolút méltó munka is lett. Nem tudom, a plakátkampány mennyire segítette, hogy tényleg megnézzék sokan ezt az összesen nagyjából két órát. Remélhetőleg megteszik minél többen, Jankovics utolsó munkája megérdemli a figyelmet.

Toldi, magyar animációs sorozat, 2021 (a Médiaklikken az összes részt megnézheti)

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/45. számában jelent meg, november 5-én.