Megvan a Libri irodalmi díjak tíz jelöltje, indul a közönségszavazás

Megvan a Libri irodalmi díjak tíz jelöltje, indul a közönségszavazás

Fotó: Libri

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2016 óta osztja ki a Libri irodalmi díjakat, jutalmazva az előző év legjobb magyar szépirodalmi műveit. A nevezési kritériumoknak 2021-ben összesen 150 könyv felelt meg, a lista 49 kiadó könyveiből állt össze. Erről a hosszúlistáról választotta ki kedvenceit 2022 februárjában a Libri által felkért szakmai bizottság: 189 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Íme a tízes lista:

Bartók Imre: Lovak a folyóban

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Danyi Zoltán: A rózsákról

Gerlóczy Márton: Fikció 1. - A katlan

Keresztury Tibor: Hűlt helyem

Krasznahorkai László: Herscht 07769

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

Tóth Krisztina: Bálnadal

Vonnák Diána: Látlak

Závada Péter: Gondoskodás


A szakmai díjat a Libri irodalmi díj zsűrije ítéli oda, melynek tagjai Bálint András színész, Beck Zoltán, a 30Y zenekar énekes-gitárosa, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.

A közönség március 30-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.