Melegek Erdélyben: a biztonságot adó csend

Melegek Erdélyben: a biztonságot adó csend

Blahó Gergő és Széll Attila az Öröm és boldogság című darabban (Fotó: Spirit Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mennyire öröm és boldogság egy kisebbség kisebbségének lenni Romániában? Ráadásul ha az erdélyi magyar többség jelentős része nem is tekinti embernek a melegeket, csak egy rakás perverzként gondol rájuk? Székely Csaba Öröm és boldogság című, 2017-ben írt drámája ezt a témát járja körül, és most már magyarországi színház is repertoáron tartja a darabot. A budapesti Spirit Színházban június huszadikán volt a premierje.

Érzékeny téma, fanyar humorral fűszerezve: Hegyi Barbara – aki tán fél tucat szerepet is eljátszik a darabban –, mint egy természetfilm-csatorna műsorvezetője, David Attenborough-t meghazudtoló tárgyilagossággal mutatja be, hogy „ez a különleges, alacsony rendű faj hogyan próbál megkapaszkodni az emberek világában”.

Ahogyan azt a kiemelkedő sikerű Bánya-trilógia népszerű szerzőjétől már láthattuk, most is finom tónusú jellemábrázolás mentén mutatja be karaktereinek sorsát, akik közt van értelmiségi és falusi, nő és férfi, idős és fiatal is. Párhuzamosan futó, majd egymással találkozó sorsokat látunk: az alanyok veszekednek, kibékülnek, szeretnek és vágyakoznak. Semmi lényeges, egyszerű emberek egyszerű történetei, egy apró különbségtől eltekintve: mindannyian azonos nemű partnert szeretnek. Mégis forradalmi pillanat volt anno az erdélyi bemutató: a közönség először találkozhatott ezzel a kérdéssel helyi kontextusban a színpadon. „Annyira elkezdett felerősödni az utóbbi időben az idegengyűlölet és másság iránti elutasítás, hogy megpróbáltam megfejteni, miért ilyenek az emberek – mesélte az író a darab keletkezéséről. – Arra a következtetésre jutottam, hogy leginkább az ismeretlentől félnek, azzal lehet legjobban riogatni őket, amivel nem találkoztak.” Székely Csaba a szöveg megírását megelőzően több érintettel is beszélgetett, dokumentálta a tapasztalatokat. A dráma azonban már nem az ő konkrét személyükről szól, csupán kiindul a történeteikből.

A Czeizel Gábor rendezésében színre vitt darabban Hegyi Barbara mellett Jerger Balázst, Jantyik Csabát, Tenki Dalmát, Marjai Virágot, Blahó Gergőt és Széll Attilát láthatjuk. Aki lemaradt a mostani előadásokról, augusztus 30-án és 31-én pótolhatja az élményt a kamaraszínházi, intim térben zajló előadásban.

Székely Csaba: Öröm és boldogság - magyarországi bemutató a Spirit Színházban

És nem lőjük le a poént azzal, ha eláruljuk: melegnek lenni Erdélyben sem éppen felhőtlen öröm és boldogság. Ahogy a darab egyik szereplője, egy leszbikus fiatal értelmiségi fogalmaz a végén egy monológban: „Mi a hallgatás bajnokai vagyunk. Hallgatunk arról, hogy kik vagyunk, mit szeretnénk, mit érzünk. Hallgatunk, amikor kinevetnek, hallgatunk, amikor nem tartanak minket nőnek vagy férfinak, amikor betegnek neveznek, és hallgatunk, amikor saját választott képviselőink ellenünk szavaznak. Csendben vagyunk. Szép csendben. Ez biztonságot ad. Ez megvéd. Legalábbis ezt reméljük.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/26. számában jelent meg, 2019. június 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!