Mezítlábas fesztivál a villányi szőlőhegyek tövében

Mezítlábas fesztivál a villányi szőlőhegyek tövében

Életkép a 2011-es Ördögkatlan Fesztiválról (Fotó: Bittner Levente/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza lesznek az idei Ördögkatlan Fesztivál díszvendégei, ami július 30-a és augusztus 3-a között várja a látogatókat a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Tíz éve, hogy Cseh Tamás nincs közöttünk, az énekes-dalszerző fontos szerepet játszott az Ördögkatlan Fesztivál 2008-as indulásában. „Tamás tíz évvel ezelőtt meghalt. De velünk van, mert az Ördögkatlan őrzi és képviseli, amit védnöke, Tamás is mindig: a szabadságot és a fiatalságot. Ha méltók szeretnénk lenni hozzá (és persze Törőcsik Marihoz, a társvédnökhöz), és igen, szeretnénk, akkor nincs más dolgunk: legalább öt napra nyerjük el / nyerjük vissza fiatalságunkat. Mert aki fiatal, az kíváncsi, az nyitott, az energiát ad és befogad, az repül és másokat is repít. És ez maga a szabadság” – fogalmazta meg Bérczes László, a fesztivál alapítója.

Természetesen az Ördögkatlanon ott lesznek Cseh Tamás barátai és szerzőtársai, Bereményi Géza és Másik János, megnyílik a Cseh Tamás Szoba is, ahol mindenki megidézheti a legendás énekeshez fűződő személyes emlékét.

Ahogy az lenni szokott, kiemelt figyelmet szentelnek a színházi előadásoknak: Hamvas Béla Karneváljából a k2 Színház készít hat-nyolcórás, „vándorlós” előadást, a Sztalker Csoport Shakespeare Vízkeresztjét dolgozza fel, Kodály Háry Jánosa pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusa közreműködésével elevenedik meg. Kovács Gerzson Péter a modern táncművészetet megújító Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik világhírű jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozza majd fel a közönség közreműködésével.

Erős a zenei felhozatal is: visszatér Péterfy Bori, fellép a Quimby, a 30Y, Ripoff Raskolnikov, a Kiscsillag, a The Qualitons, a Besh o droM, Bősze Ádám zenei stand-uppal érkezik. A Hagyományok Háza Villánykövesd főterére, a Teleki Ligetben álló színpadra költözik, ahol mások mellett Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band is fellép.

„Pofátlan” irodalomtörténeti órával vár Háy János író, aki kortársainkká teszi a klasszikusokat, míg a Jelenkor Kiadó a kortárs magyar irodalom sokszínűségére hívja fel a figyelmet. Egy csokor saját és más kedvenc versből válogat majd Babiczky Tibor, Simon Márton és Szabó Imola Julianna, az Elavult nevű formációjával lép fel Peer Krisztián, Boldizsár Ildikó meseterápiát tart és Hamupipőke Facebook-profiljáról is mesél, Tompa Andrea Omerta című regényéből felolvasószínházi előadással készülnek a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei, Keresztesi József pedig bemutatja az Inverz Opheliát, legújabb kötetének verseit.

A fesztivál harmadik díszvendége Reisz Gábor filmrendező koncertet ad a VAN filmzenekarral, beszélgetésen vesz részt Veiszer Alindával, de láthatóak lesznek az eddigi alkotásai, a Nekem Budapest, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, illetve a Rossz versek.