Mindenki író, aki ír? (x)

Mindenki író, aki ír? (x)

Az, aki állt már tanácstalanul a könyvesbolt közepén, és próbált eligazodni a rengeteg könyv között, érti, miről beszélek.

Választásunkat sokszor befolyásolják előítéletek, sztereotípiák. Nincs ez másként a könyvekkel sem. Hiszen irodalomórákon azt tanultuk, hogy az író csak „komoly” ember lehet. Az irodalmi alkotás pedig súlyos, nem egyszer nehezen olvasható, emészthető mű.

Valóban ez lenne az igazság?

Ki dönti el, ki az író?

Ma, ha belépünk egy könyvesboltba vagy egy webáruház felületére, mint a Mai-Könyv.hu webáruháza, szinte megszámlálhatatlan szerzőtől találunk ott könyveket, érdekes könyvsorozatokat.

Megtalálhatók különböző kiadók könyvei. Könyvkiadóból sok van, mindegyiknek vannak saját, általuk írónak titulált szerzői.

Ne feledkezzünk meg a magánkiadású könyvekről sem. Ezeknél vajon ki hivatott eldönteni, ki az író? Vajon írónak nevezhető-e valamilyen mérce szerint az, aki a művét magánúton kiadja?

Ott az olvasók csoportja. A célközönség. Ők is döntenek. Végtére is az alkotók könyveiket nekik szánják.

Ki döntheti el, kit nevezünk írónak? A könyvkiadó, az, aki maga adja ki könyvét, vagy az olvasó?

A kritikusok

A kritikusok csoportja is nagyon széles.

Az irodalomkritikusok, esztéták magasan képzett, művelt emberek. Ők a hivatalosan is elfogadott kritikusok, a „vájtfülűek”. Az általuk elismerően értékelt művek a hivatalosan elfogadott műremekek, bekerülhetnek a tankönyvekbe és az érettségi dolgozatokba is.

Na de az olvasók táborának nagyobb része nem követi őket és nem az irodalomkritikusok véleménye alapján választ könyvet.

A véleményvezérek, influenszerek, a bulvár és média szereplői is kritikusoknak nevezhetők. Az általuk felkapott, reflektorfénybe került írók a sikerkönyvek írói.

A különbség itt már szinte áthidalhatatlan. Az irodalomkritikusok által írónak nevezett személyek és a bulvársajtó ünnepelt szerzői közül kit válasszunk?

Ki az író?

Az író ír. Legalábbis így olvastuk az olvasókönyvben a kép alatt, az általános iskola első osztályában, betűket tanulva. Fogalomtárakat böngészve sem tudunk meg sokkal többet: az író irodalmi szövegeket író személy.

Ezek szerint, bárki, aki arra adja a fejét, hogy megírja gondolatait, írónak nevezhető. Akár regényt, akár verseket, akár gyerekkönyveket publikál.

A megfogalmazás, bárhol is nézzük meg, keresünk rá, sehol sem teljes.

Jobban megfontolva talán nem is kell egy definíciót elfogadni. Talán örülni kell mindenkinek, aki tollat (vagy számítógépet és klaviatúrát) ragadva írni kezd.

Biztatni kell, mert a kezdő íróból még lehet gyakorlással jó író. Ha nem is az esztéták ízlésének megfelelő. Ezért engedni kell, hogy írjon. Hiszen a kiadó, a kritikusok, a bulvár is szelektál. De a közönség dönt. A közönség pedig egyenlő az olvasóval.

Tehát Kedves Olvasó: látogass el a webáruházunkba és dönts arról, hogy ki az író!