Most a Neptun-hozzáférést vették el a tanároktól az SZFE-n

Most a Neptun-hozzáférést vették el a tanároktól az SZFE-n

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) blokád alatt álló épülete (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudnak belépni a színművészeti egyetem oktatói a tanulmányi adatbázisba, az úgynevezett Neptun-rendszerbe. Közben állítják, habár a tiltakozók által el nem ismert Szarka Gábor kancellár hétfőtől felfüggesztette az oktatást, ők azt nem hagyják abba.

„A web-es bejelentkezés nem engedélyezett.” Ma reggel óta az egyetem Neptun-rendszerében ez a lakonikus mondat fogadja az SZFE valamennyi tanárát. Ügyes! – mondanánk, ha vicceskedvű hackerek csínyének vélhetnénk e mondatot, de jelen helyzetünkben sajnos egyszerűbb e mondat meghatározása: sunyi aljasság. Az egyetem kuratóriuma (?), vagy kancellárja (?), vagy két, semmilyen legitimációval nem rendelkező, szerencsétlen-flótás „rektorhelyettese” (?) – esetleg mind, együtt (...) ilyen módon tesz újabb kísérletet az SZFE-n folyó oktatás ellehetetlenítésére” – írja vasárnap délutáni Facebook-posztjában Karsai György, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) doktori iskolájának vezetője.

A Neptun az a tanulmányi adminisztrációs modul, mely tartalmaz minden oktatással kapcsolatos információt a kurzuslistáktól kezdve a tanmeneteken, a hallgatói névsorokon és az órai feladatokon át a vizsgaidőpontokig, ennek használata nélkül tehát átláthatatlanná válik az oktatás.

„Okos, szellemes gondolat tehát fenti Urak részéről, hogy ha már magán a tanításon nem tudnak fogást találni – hiszen az minden eddig kitalált akadály ellenére rendben folyik az SZFE-n -, akkor a szabályos dokumentálást, az adatközlést, a képzés áttekinthető adminisztrációját akadályozzák meg. (...) a korábbi események fényében már nyilván senki számára nincs hírértéke annak, hogy a fenti, durva rombolást senki nem vállalta névvel, amint annak sem, hogy minket, oktatókat senki nem értesített a Neptun-lezárásról” – vélekedik Karsai.

A tanár reagált Szarka Gábor kancellár péntek este körbeküldött levelére, miszerint felfüggesztik az oktatást és november 9-e hétfőtől bezáratják az egyetem összes épületét, így a kollégiumot is. Karsai szerint azonban november 9-én a tanrendben meghirdetett módon folytatódik tovább az oktatás, az órák dokumentálásáról minden tanár saját hatáskörében gondoskodik. „Az urak meg csak hisztizzenek tovább. Mi tanítunk, dolgozunk, mert ez a dolgunk. Hiszünk az igazunkban, hiszünk az SZFE jövőjében” – zárja gondolatait Karsai.

Jákfalvi Magdolna, az egyetem egyik professzora a hvg,hu-nak arról beszélt, hogy a doktori iskolát különösen rosszul érintette ez a felfüggesztés, mivel náluk nem tizenhárom, hanem tíz hét a képzési idő, tehát itt már épp a végéhez közeledik a szorgalmi időszak, a tanárok pedig vizsgákat hirdetnének. „A doktori képzésben ez azért meglepő, mert nem kaptunk értesítést sem az Oktatási Hivataltól, sem az Országos Doktori Tanácstól, hogy a képzésünkkel kapcsolatban bármilyen kifogás merült volna fel. A sorrend az lenne, hogy vagy a Hivataltól, vagy a Tanácstól kapnom kellene egy végzést, hogy bizonyos okok miatt felfüggesztik az általam vitt képzést – ebben az esetben érthető lenne, hogy lekapcsolnak a Neptunról, de semmilyen értesítést nem kaptam, a felfüggesztés teljesen váratlanul ért engem, és a kollégákat is” – fogalmazott Jákfalvi.