„Nem éppen csikidam” - Szent Erzsébetről írt musicalt Szikora Róbert Zsuffa Tünde regényéből

„Nem éppen csikidam” - Szent Erzsébetről írt musicalt Szikora Róbert Zsuffa Tünde regényéből

Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje című musical alkotói a projektbejelentő sajtótájékoztatón 2021. november 8-án. Fotó: Magyar Hang.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új magyar zenés darab megszületéséről adtak hírt az alkotók hétfőn egy sajtótájékoztató keretében. A musical az alapjául szolgáló, Zsuffa Tünde által írt regény címét kapta, egy alcímmel kiegészítve: Az Ég tartja a Földet - Erzsébet, a szerelem szentje. A zenéjét Szikora Róbert szerezte, Zsuffa regényéből a musical szövegkönyvét Lezsák Sándor írta. A produkció fővédnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. 

A könyv és a darab Árpád-házi Szent Erzsébetről szól, és a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten, majd a premier után tavasszal két éves turnéra indulnak a Kárpát-medencében. Zsuffa a hétfői sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén két magyar szentet emelt ki: az államalapító Szent Istvánt és Szent Erzsébetet. Az író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani.

Az eseményen bemutattak két részletet is a musicalból, a nyitányt, amelyről a zenét szerző Szikora Róbert megjegyezte: „nem éppen csikidam”, valamint a „Szívemből” című dalt, amely Erzsébet és hitvese, Lajos (IV. Lajos türingiai tartománygróf) dala. Az utóbbit Szekeres Adrienn előadásában, ám még csak demó változatban hallgathatták meg a tájékoztató résztvevői.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, író azt mondta: húsz éve ő is foglalkozott Szent Erzsébet történetével, a regény pedig megerősítette abban, hogy a történetnek helye van a színpadon, és a regényből szövegkönyvet írt. A musical létrehozása csapatmunka volt – mondta.

Szikora Róbert, a musical zeneszerzője azt mondta, az 1970-es évek közepén született meg a Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt. De csak a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására. Azt mondta, a célja, hogy a musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben.

A musicalben többek között Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre pedig november második felében szerveznek válogatást. A darabban Walter lovagot alakító Dolhai a sajtóértekezleten elmondta, úgy látja, ugyanazokat a játszmákat, hasonló élethelyzeteket, hasonló ármánykodásokat láthatunk ma is, mint Szent Erzsébet korában.

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a musical rendezője azt mondta: olyan fiatal tehetséges művészeket válogatnak a szerepekre, akik maguk is példaképek. Újságírói kérdésre Cseke elmondta, a díszlet és a jelmezek a 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a „nagyon mai zene”.

Pataki András, a musical producere azt mondta, a tervek szerint az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség pedig 310 millió forinttal támogatja.

A Magyar Hang kérdésére az alkotók elmondták, gondolkoznak azon, hogy a musical magyarországi sikere függvényében angol és német nyelven is színpadra állítsák azt.

(MTI+Magyar Hang)