Nem nagyon ismerik sem Bartókot, sem Puskást – Interjú Fischer Ivánnal

Nem nagyon ismerik sem Bartókot, sem Puskást – Interjú Fischer Ivánnal

Fischer Iván (Fotó: Stiller Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmi szükség nincs kultúrharcra, ez csak a középszer offenzívája – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Fischer Iván.

(...)

A Kossuth-díjas karmester – akinek zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart a minap a világ tíz legjobb zenekara közé választotta a BBC Classical Music online magazin – kérdésünkre kitért a színművészeti ügyére is. Mint mondta, az SZFE ragyogó iskola volt, többször meghívta a diákokat operarendezéseibe. A Don Giovanniban és a Figaróban csodálatosan játszottak, nagy szerepük volt abban, hogy ezeket az előadásokat New York legsikeresebb operaprodukcióiként írták le.

(...)

Annak kapcsán, hogy vajon miként tekintenek hazánkra Nyugaton, arról beszélt, hogy Amerikában a magyarokról Gábor Zsazsa ugrik be az embereknek, az idősebb osztrákoknak az operettsztár Marika Rökk. – Nem nagyon ismerik sem Bartókot, sem Puskást – mondta.

Mit csinált a járvány miatti leállás alatt? Hogyan látja a Budapesti Fesztiválzenekar helyzetét? Meddig lehet működtetni egy zenekart közönség nélkül? Bemutatott egy különleges, akusztikajavító maszkot, az ilyen trükkökkel ki lehet játszani a járványt, előnyt kovácsolva a vírus elleni védekezés hátrányaiból? Az MTA feldarabolása, a CEU elüldözése, a színházak elleni támadás, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása körüli küzdelem fényében hogyan látja a magyar kulturális életet? Dúró Dóra könyvdarálása a társadalom aktuális állapotát tükrözi? Számos európai városban élt és dolgozott az elmúlt évtizedekben, mi a véleménye a hanyatló Nyugatról? Számunkra Kelet az új irány, de vajon Nyugat-Európában miként tekintenek Magyarországra?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 22-én megjelent 2020/43. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/43. számban? Itt megnézheti!