Nemere István: Ezek után ne írjak?

Nemere István: Ezek után ne írjak?

Nemere István (Fotó: Mészáros Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemere István író vagyok, és nem értek semmit. Katás vagyok sok éve és értelemszerűen csak intézményeknek számlázhatok, hiszen könyvet magánszemélyek igen ritkán adnak ki – írta a 444.hu-nak küldött levelében Nemere István a kedden elfogadott új, komoly visszhangot kiváltó katatörvényről. Az író szerint a könyvkiadók mind intézmények, másképpen nem is működhetnek, csak mint vállalkozások.

– Vagyis ezután tegyem le a tollat és ne írjak? Vagy hirdessem ki, hogy ezután mindenki, aki új Nemere-regényre vágyik, az fizessen nekem (szigorúan számla ellenében) x forintot? De ki fogja a könyvet kinyomtatni, kiadni, hozzájuk eljuttatni? Az író csak intézményeknek dolgozhat, erre sem gondoltak az ún. törvényhozók? – tette fel kérdéseit az író, aki szerint akik ezt a rendelkezést hozták, azokról nehéz is feltételezni, hogy egyáltalán belegondoltak a kulturális szereplők helyzetébe. – Ők általában nem írnak, nem olvasnak sajnos – tette hozzá.

A Hvg.hu szerint Nemere István eddig 759 könyvet írt, ez pedig átlagban évi 18 könyvet jelent. Könyveinek eladási számai megközelítik a tizenegymilliót példányt. 2008-ban az Indexnek azt mondta, napi negyvenezer karaktert ír.

Nemcsak Nemere egy személyben, hanem a hazai könyvpiac 90 százalékát lefedő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is tiltakozik a katával kapcsolatos változások miatt. Mint írják, könyvkiadás a kreatív ipar zászlóshajója, munkavállalói jelentős része-a többi kulturális ágazathoz hasonlóan szabad szellemi foglalkozású katás vállalkozó, „akinek élete 24 óra alatt egzisztenciális és gazdasági értelemben ellehetetlenült”. – Értelemszerűen az írók, költők, szerkesztők, illusztrátorok, könyvtervezők, grafikusok, tördelők, műfordítók nem magánszemélyek, hanem könyvkiadók megbízásából dolgoznak, keresik kenyerüket, bevételeikből tartják el gyerekeiket, családjukat. Csak a nagyobb cégek tudnak főállásban alkalmazni szerkesztőket, tördelőket, de munkaviszonya írónak, műfordítónak szinte soha nincs – írja közleményében a szervezet, amely szerint a könyvszakmára egyébként is nehéz idők jártak az elmúlt 2-3 évben: Covid boltzár, elmaradt könyvvásárok, papírhiány és durva papírárak, infláció, költségek növekedése, ami főleg a kis- és mikrovállalkozásokat, műhelyeket tépázta, ritkította.

De – mint írják – fenyegető a könyvvásárló értelmiségi és középosztály anyagi helyzetének romlása is. – Csatlakozva és összefogva a magyar kultúra alkotó vállalkozásaival kérjük, hogy a törvényhozók vonják vissza az átgondolatlan, társadalmi vitát és érdemi előkészítést nélkülöző törvényt. Ne tegyék tönkre igazságtalanul alkotó emberek és családok életét a könyvkultúra brutális rombolásával. A közjót szolgáló emberek érdemtelen áldozatai az értelmetlen, cinikus és eredményét tekintve kétséges döntésnek – zárja közleményét a szervezet.