Nyíltan beszélt gyomorrákjáról Nádasdy Ádám

Nyíltan beszélt gyomorrákjáról Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám (Fotó: Flickr.com/EC/Dudás Szabolcs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „gyomorrák nevű apró malőr” miatt operálták meg Nádasdy Ádámot, most pedig még utókezelésre jár – vallotta meg a költő a 24.hu-nak adott interjújában. Nagyon lefogyott, étvágytalansággal küzd, de tulajdonképpen szerencsésnek tartja magát, mert a betegséget még időben felfedezték. A történtek miatt is elgondolkozott azon, mit szeretne még csinálni, és írna „egy nagyon jó bevezető tankönyvet Bevezetés a nyelvtudományba címmel, de nem tudom, hogy ez sikerülni fog-e, mert mindig vannak más dolgok. Meg ahhoz egy mély lélegzetet kellene venni. Az sose volt nekem azért erős oldalam, hogy egy zöldmezős beruházást hajtsak végre. Azért a műfordítás, ami talán a legerősebb oldalam, az olyan, mint egy meglévő épületnek az átalakítása.”

A nyelvész-műfordító ugyanakkor a gyógyulás ellenére is már nagyon idősnek tartja magát 72 évesen, de ez nem nyomasztja. Úgy látja, most kapott még egy kis haladékot.

Szóba került a nemrég nagy sajtónyilvánosságot kapott külföldre költözés, de Nádasdy szerint „a hír igaz, csak nem úgy”. Bár azt a címet adták korábban a hírnek, hogy ő elhagyja Magyarországot, de valójában szerinte csak arról van szó, hogy Londonban több „gatyája” lesz, mint itt. Egy hónapot fog itthon tartózkodni, kettőt pedig külföldön, ahova párja kedvéért költözik.

Szóba került ezzel is összefüggésben a melegsége, Nádasdy elmondása szerint pedig mindig a vele szemben ülő újságíró, műsorvezető nyomására alakult úgy, hogy végül számot adott irányultságáról. „Úgy éreztem, hogy hát igen, ha már egyszer ez így van nálam, és ha már egyszer nekem szerencsém volt a világban, hogy nem közösítettek ki emiatt, hogy nem vertek meg, akkor miért is ne mondjam el mások okulására?” – mondta.

Az interjúban Nádasdy beszélt az MTA átalakításáról is, ami szerinte „erőszakosan és főleg különösebb cél vagy indok nélkül történik.” De nem tudja, mi lett volna, ha mondjuk még az egyetemek is szolidaritást vállalnak. „Mi aláírtunk minden nyilatkozatot, mindent, hogy ne csinálják. Láthatóan ez a kormányzat, vagy hát a kormányfő, ha egyszer eldöntötte, és megvannak rá a jogi keretei, akkor megcsinálja” – fejtette ki.