Ókovács Szilveszter marad az Operaház igazgatója

Ókovács Szilveszter marad az Operaház igazgatója

Ókovács Szilveszter főigazgató beszédet mond a Magyar Állami Operaház felújított főépületének avatása alkalmából adott ünnepi gálán 2022. március 12-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár szakmai körökben felmerült, hogy nem hosszabbítják meg Ókovács Szilveszter igazgatói posztját, Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteki döntése értelmében mégis ő vezetheti tovább az intézményt. 

Mint azt korábban megírtuk, az Opera igazgatói posztjára tavaly óta nem találták meg a megfelelő személyt. Csák János tavaly novemberben váratlanul érvénytelennek nyilvánította az operaház vezetésének újabb öt évére augusztusban kiírt pályázatot. Akkor Ókovács mellett az épület rekonstrukcióját vezető Zoboki Gábor építész, a Müpa és a Nemzeti Táncszínház tervezője, valamint a dalszínház egykori főzeneigazgatója, Győriványi Ráth György is indult (Zoboki később visszavonta pályázatát). „Kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény. Emiatt a minisztérium – pusztán technikai lebonyolítás helyett – az új kiírásban megfogalmaz egy jövőképet is. Ezt a kiírást angolul is megjelentetjük majd” – indokolta az érvénytelenítést Csák János. Ókovács megbízatása egyébiránt idén február 14-én lejárt, megbízott főigazgatói tisztsége július 31-én járt volna le.

Csák döntése azért is meglepő, mert a szakmai bizottság Kesselyák Gergelyt, Miklósa Erikát és Vadász Dánielt javasolta a a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. Az említettek mellett Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, Aczél András rendező, Molnár Levente operaénekes, Alpaslan Ertüngealp törökországi görög származású, évtizedek óta Magyarországon élő karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze nyújtott be pályázatot a posztra. 

Több pályázó is élesen bírálta az Ókovács Szilveszter vezette dalszínház működését. Volt, aki a vidéki operajátszás ellehetetlenülése mellett a korrepetitorok leépítését, a társulati rendszer megszüntetését, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara helyzetét, a Magyar Táncművészeti Főiskolával való konfliktust látta égető problémának. Korábban megkerestük Ókovács Szilvesztert a fentiekkel kapcsolatban, aki akkor arról írt, nem foglalkozik a rivális pályázóktól kapott kritikákkal. „Stratégiai nyugalomban vagyok. A Magyar Állami Operaház irányítása szerencsére kitölti a napom – írta megkeresésünkre a direktor. – Négy korábbi évet is az opera igazgatóságában töltöttem, megtisztelő és összetett feladat menedzselni egy nagy operaintézményt. Amit és ahol lát ma az operalátogató, azt mind a kollégákkal együtt hoztuk létre az elmúlt években. Szerintem nagy kedvvel folytatjuk is.”

Tavaly márciusban, az Operaház felújított épületének átadásán Ókovács Szilveszter meglepő köszöntőt mondott: –Hölgyeim és uraim! A segítséget szeretném megköszönni. Szeretném megköszönni a miniszterelnök úr huzamos bizalmát. Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan elközeleg – fogalmazott. A nem sokkal a tavaly áprilisi választások előtt tett kijelentése különösen nagy figyelmet keltett, hiszen a díszpáholyban helyet foglaló Orbán Viktor miniszterelnök akkor ugyancsak tizenkét éve volt hatalmon, így lett kétértelmű a közelgő távozásra tett célzás. Ilyen előzmények után sokan arra számítottak, hogy a nem is annyira burkolt kritika miatt Ókovácsnak mindenképpen mennie kell.

Miklósa Erika így kommentelte a hírt a Facebook-oldalán: „Nincs fotó, csak szavak: gratulálok Ókovács Szilveszternek. Ő viszi tovább az Operaházat. És gratulálok a többi pályázónak is, hogy komolyan vették a Magyar Állami Operaház megújításának szakmai lehetőségét. Fantasztikus kollégák tettek próbát a pályázattal. A szakmai bírálóbizottság munkáját is köszönöm, és a dicséretüket, hogy jó pályázatot írtam annak kapcsán, hogyan képzelem el a Magyar Állami Operaház megújítását.”

Kesselyák Gergely is gratulált a régi-új igazgatónak: „Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója! Gratulálok Szilveszternek! Köszönöm a szakmai bizottság egyértelmű támogatását. Köszönöm a pályázaton induló kollégáimnak az inspiráló versenyt, bízom benne, ezután is mind, közösen szolgáljuk a magyar operakultúrát. (...) Hiszek abban, hogy az opera tud egyszerre értékes és népszerű lenni. Hiszek abban, hogy Magyarországnak feladata van a közép- és kelet-európai operajátszás hagyományainak továbbvitelében. Ebben a hitben és szellemben folytatom a munkámat.”

– Köszönöm a bizalmat, Miniszter Úr! – írta Csák János posztja alá Ókovács Szilveszter. Megkerestük a főigazgatót, hogy reagáljon a kinevezésre, amint érkezik válasz a dalszínházból, cikkünket frissítjük.