Óriási az igény a könnyűzenei oktatásra

Óriási az igény a könnyűzenei oktatásra

Dobpróba a Hangszert a kézbe program november 17-i eseményén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg 2007-ben a fiatalok alig 8 százaléka válaszolta azt, hogy érdeklődik a hangszertanulás után, mára ez az arány 29 százalékra növekedett. Ennél is jobb hír, hogy a szülők 63 százaléka szeretné hangszerre taníttatni gyermekét – fejtette ki lapunk megkeresésére a Hangszeresek Országos Szövetségének (Hanosz) főtitkára. Andrásik Remót annak kapcsán kerestük, hogy egy minapi, a Budapest Music Centerben (BMC) tartott konferencián elhangzott: a kormány által idén tavasszal elfogadott könnyűzenei stratégia alapján államilag támogatott kreatív házak jönnek létre a könnyűzene oktatása.

Mint most megtudtuk, az oktatási program kidolgozását a kormány a szakmai szervezetek – köztük a Hanosz – bevonásával képzeli el, a munka jelenleg tervezési fázisban van, az állam pedig finanszírozóként fog részt venni a könnyűzenei oktatásban. – A munkát azzal kezdtük, hogy csináltunk egy nagy és átfogó felmérést arról, hol milyen igény van egyáltalán a könnyűzenei képzésre. Az adatok kiértékelése még folyik, de az már most látszik, hogy sokkal jobb a helyzet, mint 15 évvel ezelőtt, amikor a Hanosszal a könnyűzene-tanulás népszerűsítését elkezdtük – fogalmazott Andrásik Remo. Szavai szerint emellett megkezdték az egyeztetéseket több vidéki önkormányzattal arról, hogy mivel tudják segíteni a képzés elindítását. Alapvetően mindenhol jó fogadtatása van a programnak és a lehetőségekhez mérten igyekeznek partnerek lenni. Van, ahol ingatlant keresnek a majdani rocksuli helyszínéül, van, ahol egyéb módon igyekeznek támogatni a kezdeményezést. – Tíz vidéki kreatív házról és egy budapesti könnyűzenei központról szólnak a tervek. A debreceni, a ceglédi és a budapesti rocksuli, illetve a tatai Peron tehetségközpont már jelezte együttműködését – tette hozzá.

A Hanosz főtitkára kérdésünkre beszélt arról is, kik és milyen módszertan szerint fognak tanítani. A tanári bázis egy részét a helyben már oktató, jó nevű magántanárok adnák, emellett együttműködést kötöttek a Kőbányai Zenei Stúdióval is, amelynek egykori növendékei szintén bekapcsolódnának az oktatásba. Mint Andrásik Remo fogalmazott, reményeik szerint a jövő év első felére végeznek a tervezéssel és elkezdődik a megvalósítás, az infrastrukturális feltételek megteremtése.

A rocksulik indításának ötlete nem előzmény nélküli. a Hangfoglaló Program keretében 2016-ban indult el a könnyűzenei oktatás alprogram, az egy évvel később indult Hangszert a kézbe! rendezvénysorozat kereteiben országszerte megrendezett hangszerkiállításokon pedig több százezernél is többen vettek részt. Utóbbi programot az elmúlt négy évben pályázatok útján 240 millió forinttal támogatták.

A rocksulik hálózata egyébként része a tavaly tavasszal elfogadott könnyűzenei stratégiának, amelyben öt évre összesen 23 milliárd forint áll rendelkezésre. A program felelőse Demeter Szilárd, aki tavaly június óta a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztosi feladatokat is ellátja amellett, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Demeter idén márciusban a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, a „világraszóló popkulturális és társművészeti központot” a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében húznák fel. A stratégia ötletével Demeter egyébiránt még 2020-ban állt elő, az akkor kalkulált 25 milliárdos keretben az oktatási program és intézet létrehozása mellett szerepelt új rádió, újság, megyei, járási központok is.

Szent reformátor volt

Szent reformátor volt

Sopronkőhidán 75 évvel ezelőtt végezték ki Kiss Szaléz ferences szerzetest. A koholt vádak szerint szovjetellenes terrorcsapatot irányított Gyöngyösön, és összeesküdött Habsburg Ottó trónra juttatásáért.

Karácsonyi akció!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Áchtung Baby