Oscar: meglepetésre a Zöld könyv lett a legjobb film

Oscar: meglepetésre a Zöld könyv lett a legjobb film

Viggo Mortensen és Mahershala Ali a Zöld könyvben (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokak meglepetésére Peter Farrelly első komolyabb drámai próbálkozása, a Zöld könyv nyerte hétfő hajnalban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Már az is váratlan volt, hogy a Dumb és Dumber, valamint a Keresd a nőt társrendezője műfajt váltott, hát még, hogy próbálkozása jobbára sikeres is volt. A nagydumás olasz sofőr és a kimért fekete zenész útját elmesélő film valós történeten alapul, és bár a sztoriból fakadóan a film nem volt mentes a giccstől, de igényes, szórakoztató produkció született. A Vox.com egyébként már fel is tette a kérdést, hogy miért nyerhetett a Zöld könyv, arra jutva: egy „megnyugtató fantáziavilágot” tár elénk, az ilyeneket pedig mindig szeretjük. A lap szerint ugyanis a film arról szól, milyen kevés munkába kerül, hogy jobb emberek legyünk, és levetkőzzük a rasszizmusunkat.

Oscar-gála: tarolhatnak a népszerű filmek, de meglepetés is jöhet | Magyar Hang

Sajátos tanácstalanság jellemzi az idei Oscar-gálát. Tavaly világossá vált, az esemény már egyáltalán nem vonzó a tévénézők számára, történelmi mélypontra esett a nézettség, a műsort közvetítő ABC csatorna és az azt tulajdonló Disney így megpróbált radikális változásokat bevezetni. Első lépésként megalkották a népszerű filmek kategóriáját, amelyben a nagy bevételt hozó blockbusterek versenyeztek volna.

Persze, a Vox.com is arra számított, mint a legtöbben, hogy a Fekete párduc fog nyerni, amit az oldal már egy hete kihirdetett 2018 legfontosabb filmjének. Az etnikai témák bonyolult hálójában az akciófilm lett a „jó fekete film”, a Zöld könyv pedig úgy tűnik, a kevésbé jó – legalábbis kritikusi nézőpontból. Kicsit hasonló az idei Oscar-helyzet, mint 2006-ban volt, amikor mindenki a Túl a barátságon győzelmét várta, de Paul Haggis rasszizmusdrámája, az Ütközések lett a befutó. A díjat a Zöld könyv stábja egyébként Carrie Fishernek ajánlotta, a rendező pedig arról beszélt: a film üzenete, hogy együtt kell élnünk a különbözőségeink ellenére is.

A botrányok persze nem kerülték el az idei Oscart sem, erről itt írtunk korábban. A házigazda személyéről is nagy vita volt, ahogy a Bohém rapszódiáról is Bryan Singer erőszakbotránya után. A Zöld könyv esetében pedig a történet mögött álló valós szereplők leszármazottai háborodtak fel, arról beszélve, hogy a film nem is a pontos valóságot mutatta be, és az olasz sofőr és a fekete zenész közti kapcsolat nem is vált ilyen bizalmassá.

Tényleg nem akad senki Hollywoodban, akinek makulátlan lenne a múltja? | Magyar Hang

Ez egy életre szóló megtiszteltetés számomra - mondta Kevin Hart amerikai színész-komikus, amikor tavaly december 4-én bejelentették, hogy ő lesz a 91. Oscar-díjkiosztó gála házigazdája. - Úgy döntöttem, visszalépek a ceremóniától, nem akarom elvonni a figyelmet a csodálatos tehetségektől, akiket ezen az estén ünnepelnek - fogalmazott ugyanő két nappal később.

A legjobb rendező idén Alfonso Cuarón lett, akinek Netflix-filmje, a Roma tíz jelölést is begyűjtött. Rajta kívül csak Jorgosz Lantimosz kosztümös különlegessége, A kedvenc tudott ennyit összeszedni. Sokan már azt is a rendszer felrázásaként értékelték, hogy végre be tudott törni egy Netflix-produkció a mainstreambe, miután más fesztiválok, például Cannes folyamatosan az ilyen filmek kizárásával kacérkodik. A Roma is fontos témát mutat be, családi drámája a hetvenes évek Mexikójába kalauzolja a nézőt. A film megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat is, olyanokkal szemben győzedelmeskedve egyébként, mint a libanoni Kafarnaum és a japán Bolti tolvajok. A legjobb operatőr díja is a filmnek, illetve Alfonso Cuarónnak jutott.

Várható volt, hogy a legjobb férfi főszereplő idén Rami Malek lesz Freddie Mercury megformálásáért. A filmben az ő alakítása volt a kevés pozitívumok egyike, így megérdemelt lehet a díj. A mozi többi díjazása már vitathatóbb, különösen a legjobb vágásért John Ottman-nek odaítélt szobrocska. Mint a Guardian tudósítója fel is hívta az ítészek figyelmét, a legjobb, és nem a legtöbb vágást kellene elismerni. Mellékelve a film egy jelenetét, ami szinte már idegesen kapkodva váltogatja a nézőpontokat. A Bohém rapszódia hazavihette továbbá a hangkeverésért és hangvágásért járó díjakat is.

Libanon a földi pokol, Japánban adnak a látszatra | Magyar Hang

Ha van igazság, a legjobb külföldi filmnek járó Oscart idén a Kafarnaum - A remény útja fogja kapni. De nincs igazság, és ezt a legékesebben Nadine Labaki drámája bizonyítja. A cím kapcsán rögtön érdemes felütni a Bibliát, ami számos ponton megemlékezik a Genezáreti-tó partján elhelyezkedő városról.

A legjobb színésznő kategóriánál is kisebb meglepetés lehetett, hogy nem Lady Gagát, de nem is a sokadjára nekifutó Glenn Close-t jutalmazták, hanem A kedvenc színésznőjét, Olivia Colman-t. A színésznőt kicsit most kezdi felfedezni a világ, izgatott beszéde pedig, melyben Lady Gagára is rámutatott, sokakat elbűvölt. A különös filmjeiről ismert Lantimosz történelmi darabja más kategóriában viszont nem tudott nyerni, így az este egyik legnagyobb vesztese lehet. Nem úgy, mint a vitatott megítélésű Fekete párduc, ami ha nem is lett a legjobb film, azért kapott jó pár díjat. A legjobb eredeti zenéért Ludwig Goranssont díjazták, míg a legjobb látványtervezésért Hannah Beachler és Jay Hart vehette át a szobrot. A legjobb jelmezért pedig Ruth E. Carter munkáját ismerték el. Számos jelöléséből keveset tudott díjra váltani a Dick Cheneyről szóló film is, de a legjobb sminkért azért jutalmazták az Alelnököt.

Ahogy azt várni lehetett, a legjobb dal a Shallow lett a Csillag születik-ből, így ha színésznőként nem is, azért énekesnőként örülhetett Lady Gaga. A legjobb eredeti forgatókönyv a Zöld könyvé, míg az az adaptált forgatókönyvek közül a Csuklyások – BlacKkKlansman nyert. Spike Lee így pár évvel ezelőtti tiszteletbeli díja után újabbat zsebelhetett be. Az animációs filmek közül sokáig A hihetetlen család 2. tűnt a legesélyesebbnek, de aztán már a Pókember: irány a Pókverzum!, ami meg is kapta a kiérdemelt elismerést. Miként a legjobb animációs rövidfilm díja is jó helyre került: a szívmelengető Baót nálunk A hihetetlen család 2. előtt vetítették is a mozik tavaly. A legjobb férfi mellékszereplő a Zöld könyv kimért zenészét alakító Mahershala Ali lett, míg a legjobb női mellékszereplőnő Regina King a Ha a Bean utca mesélni tudna című produkcióból.