Őselemek a Napfonat tolmácsolásában

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Harmatcseppben él a világ bennem címmel megjelent a Napfonat második nagylemeze. Az a cappella együttes – amely A Dal 2022-es szereplésének és döntős helyezésének köszönhetően nemcsak a hazai és nemzetközi világzenei szcéna, hanem a szélesebb közönség számára is ismertté vált – új albumát a négy őselem, a föld, a levegő, a tűz és a víz köré építette.

A Napfonat 2018-as alakulása óta többször bizonyította egyedülállóságát a hazai zenei palettán. Az öt hölgyből – Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi, Volkova Krisztina – álló énekegyüttes hangzását ütőshangszerek teszik teljessé. Az énekesek közötti harmónia és az elemi ritmus olyan sokszínűséggel párosul, ami a produkciót rövid időn belül könnyű- és világzenei fesztiválok rendszeres fellépőjévé varázsolta.

A Harmatcseppben él a világ bennem egyik különlegessége a tematikusság: az album a föld, levegő, tűz és víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. Az album az őselemeknek megfelelően négy zenei egységre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció.

A lemez a Földdel indul, azt követi a szellősebb, könnyedebb Levegő. A legdinamikusabb számok kétségtelenül a Tűz tempós és energikus szerzeményei. A hangutazás a Víz mély lágyságával és áramló szólam-folyójával zárul. A lemezen – amellett, hogy egyéni dalszerzői vénájukat is megvillantották a tagok –, a világzene egyik legelismertebb hazai énekes-dalszerzője, Palya Bea is vendégszerepel.

A nem mindennapi lemezhez megfelelő vizuális megjelenés társul, erről – ahogy a Napfonat első albumánál is – Makhult Gabriella festőművész munkái gondoskodnak, az ő festményeiből áll a lemez borítója és bookletje is.

A Harmatcseppben él a világ bennem elkészítésére a Petőfi Nagylemez Program keretében nyílt lehetőség, Kamau Makumi 'Kama' és Fodor Máriusz mentorálásával. A dalok többségét a pécsi L.A. Gardens Stúdióban rögzítették. A Napfonat második albuma a Fonó Kiadó gondozásában jelent meg május 26-án, a lemezbemutató koncertnek pedig szintén a Fonó Budai Zeneház ad otthont június 8-án.