Ösztönélet és kitörésvágy

Ösztönélet és kitörésvágy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Berlinalén bemutatkozó magyar animációkkal, a Lidérc úrral és a Teddy-díjat elnyert Entropiával tér vissza idén március 25. és 31. között a Toldi moziba a Friss Hús Rövidfilmfesztivál. Egyre kelendőbbek a magyar produkciók, amit a Mindenki Oscar-díja után jelez, hogy idén is majdnem a jelöltek közé került egy hazai rövidfilm, a Tóth Barnabás rendezte Susotázs. A BuSho mellett a Friss Hús a másik fontos fesztivál, ahol évről évre követhetjük az újdonságokat, köztük azokkal az animációkkal, amelyek egyébként is jól szoktak szerepelni a nemzetközi versenyeken.

Tóth Luca számára nem ismeretlen a terep, Superbia című provokatív filmje szerepelt a Cannes-i Filmfesztiválon is. „Azt a pillanatot szerettem volna megmutatni, amikor egy nagyon berögzült társadalom elindul a változás útján. A dominóeffektus életbe lép, és megkérdőjeleződnek a felosztott társadalmi szerepek” – vallotta másfél éve a Magyar Nemzetnek. Ezúttal Lidérc úr című filmjét láthatjuk a Toldi moziban: ismét készülhetünk az álomszerű jelenetekre, de az alkotó szerint ezúttal nem egy teljesen új világ megteremtése volt a célja.

„Nem szeretem a semmitmondást, a köldöknézést, az üres pöffeszkedést" | Magyar Hang

Rövidfilmje szerepelt a bővített Oscar-névsorban, de végül nem került a jelöltek közé a Susotázs. A rendezővel, Tóth Barnabással beszélgettünk.

Az Entropia már Buda Flóra Anna MOME-diplomafilmje, amiben három női karakterrel és a mikrokörnyezetükkel szembesülhetünk. A másik nélkül egyikük sem tud teljes életet élni, vágyaikat nem képesek kielégíteni, így csak frusztrációjuk növekszik. „Az egyik alak egy ösztönlény, a másik a társadalmi elvárásoknak megfelelni próbáló karakter, a harmadik pedig egy belső személyiséget ábrázol, aki nem tud kitörni” – nyilatkozta tízperces rövidfilmjéről a rendező a Dot&line blognak.

A Daazo.com által szervezett fesztiválon ezek mellett láthatjuk többek közt Simonyi Balázs, Szirmai Márton, Csata Hanna és Szeleczki Rozália új filmjeit is. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda.

Nem a polgárpukkasztás volt a cél a Superbiával | Magyar Nemzet

Nagyon eltérő véleményeket hallhattunk már a Superbiáról, de valahogy mindenkit megszólalásra, reakcióra bírt. Ennyire megosztó, provokatív filmnek szánta?- Ha azt nevezzük megosztónak, hogy reagálásra késztet, és arra, hogy markáns véleményt fogalmazzon meg róla az ember, akkor akár ez a kifejezés is használható rá. De nem polgárpukkasztani akartam.

A vásznon megjelenik Bezerédi Zoltán, Kiss Diána Magdolna, Trill Zsolt, Törőcsik Franciska, Sodró Eliza, de még Vad-Horváth Katalin is. Szabó István legendás szerelmespárja, Halász Judit és Bálint András pedig Lengyel Balázs Hármasban című alkotásában szerepel újra együtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!