Pert vesztett a Mokép – Vajna érdekeltségeit zavarhatta a cég

Pert vesztett a Mokép – Vajna érdekeltségeit zavarhatta a cég

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel hét év után megnyerte a Mokép ellen indított pert Gulyás Balázs, az állami filmforgalmazó korábbi vezérigazgatója. A szakembert 2011. október 27-én, másfél év után bocsátották el, majd nem sokra rá a több mint hatvanéves cég végelszámolás alá került. A 2012 elején indult bírósági ügyben első fokon még a Mokép nyert, most júliusban viszont a másodfok Gulyásnak adott igazat, és jogszerűtlennek ítélte a felmondást.

– Kaptam ugyan kártérítést is, de a fő motivációm a presztízsveszteség volt – mondja a jelenleg a Cinemapink menedzselésén dolgozó szakember. Elmondása szerint a távoztatása előtt még folyamatosan azt kommunikálta mind a filmügyi kormánybiztos, mind a vagyonkezelő, hogy nagyon jól végzi a munkáját. Még a Budapest Filmstúdiót is alá rendelték, és a számok is őt igazolták. Míg ugyanis 2009-ben 103 millió forintos volt a veszteség, addig egy évvel később már csak 18 millió, tehát egyetlen év alatt sikerült 90 millió forinttal javítani a vállalat mérlegét.

Kétszer is kirúgták

– Miután felmondtak, azt mondták, alkalmatlan voltam, és csődbe vittem a céget – emlékszik vissza Gulyás, aki szerint elküldték egyszer, majd a felmondási idő alatt újra kirúgták, rendkívülivel. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő akkor valóban arról beszélt, hogy az igazgató által kidolgozott „reorganizációs elképzelések végrehajtása megakadt, nem sikerült a társaság gazdálkodását eredményessé tenni”. Gulyás ezt az indokot azért sem tartja érthetőnek, mert a felmondás előtt már fél évvel befejeződött a Mokép reorganizációja, amelyet elismerőleg vett tudomásul a tulajdonos.

Emlékezetes, még a Mokép vezetőjeként beszélt arról Gulyás 2011-ben, hogy a korábbi kormányok alatt az állami cégtől 70 millió forint folyt ki jól behatárolható körökhöz. Ez a pénz adatbázis-építésre ment, s úgy véli, sokkal olcsóbban is kijött volna. Mostani kérdésünkre a szakember elmondta, ezek a nyilatkozatok szerinte nem álltak összefüggésben későbbi menesztésével.

Elmaradt elszámoltatás, behúzott kézifék

– Az viszont biztos, hogy miután eljöttem, behúzták a kéziféket ezekben az ügyekben is. Ugyanúgy nem működött az elszámoltatás, ahogy számos más esetben sem – teszi hozzá. Elbocsátásának indokát jóval inkább abban látja, hogy a Mokép „túlzottan megerősödött”, még a moziforgalmazásba is visszatért, Oscar-díjas műveket mutatott be. Azonban az új kormánybiztosnak, Andy Vajnának az Intercom nevű filmforgalmazó állt érdekeltségében, és Gulyás úgy véli, azt kívánták erősíteni.

– Amint engem elküldtek, a teljes moziforgalmazást beszüntették, az ingatlanvagyont értékesítették. Az Intercom viszont elkezdett olyan közönségfilmeket forgalmazni, amelyeket Vajna mint kormánybiztos támogatott – jegyzi meg. Hozzátéve, a Mokép azóta kikerült a végelszámolásból, a tulajdonosi jogokat pedig már a Magyar Nemzeti Filmalap gyakorolja.

Az ítélettel kapcsolatban kerestük a filmalapot is, egyelőre nem kaptunk választ.

Frissítés (szeptember 13.): Időközben választ kaptunk a Filmalaptól is. Megkeresésünkre az alábbiakat közölte a cég: „A Filmalap tudomásul veszi a bíróság jogerős ítéletét, azt külön kommentálni nem kívánja.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.