Politikailag kifogásolták a Star Wars-t, forgalomba sem akarták hozni

Politikailag kifogásolták a Star Wars-t, forgalomba sem akarták hozni

Jelenet az Egy új reményből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai kifogást emeltek a Csillagok háborúja – Egy új remény tartalma ellen, ezért elsőre forgalomba sem kívánta hozni a Mokép – derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) Facebook-posztjából. Illegálisan behozott kópiákról ugyanakkor vetítették a filmet. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának szigorúan titkos, 1979. március 23-ai jelentése szerint egy héttel korábban például a nyíregyházi művelődési központban készültek bemutatóval. A tervezett vetítés ugyanakkor botrányba fulladt, mer K. János nem vitte magával a filmet. Viszont bejelentettek gyorsan egy másik időpontot Derecskére.

https://www.facebook.com/121560831247609/photos/a.231749750228716/2567687136634954/?type=3&theater

Az 1977-es Egy új reményt hivatalosan 1979. augusztus 16-án láthatták először a magyar nézők, de ezek szerint fél évvel korábban már tartottak illegális vetítéseket. A Ziro.hu szakportál felidézte, hogy a bemutató sem zajlott problémamentesen: a film előtt például közel egy órás jogi tanácsadási riportot vetítettek. Ráadásul kétrészes filmként hirdették, dupla jegyárat kellett fizetni, de közben mégsem tartottak szünetet. A Kulturális Minisztérium Filmfőigazgatóságának főelőadója, Kozma Károly akkor a Dunántúli Naplónak arról beszélt: azért forgalmazzák így, mert két filmért járó pénzért, két licencért vették meg.

Sok kritikus is úgy vélte aztán, hogy a film a „kapitalista világszemléletet” népszerűsíti, míg a Ziro.hu szerint volt, aki inkább a jogi tanácsadási riportról írt volna recenziót.