Prőhle Gergely hajlik rá, hogy elfogadja a felkérést a Habsburg Ottó Alapítvány vezetésére

Prőhle Gergely hajlik rá, hogy elfogadja a felkérést a Habsburg Ottó Alapítvány vezetésére

Prőhle Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan a Habsburg Ottó Alapítvány vezetői posztjára nevezhetik ki Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) korábbi főigazgatóját – értesült a 24. A hírt akként erősítette meg Prőhle Gergely a Magyar Hangnak, hogy a Habsburg családtól szívhez szóló levelet, az alapítványtól pedig felkérést kapott a feladatra, és hajlik rá, hogy elfogadja azt. Prőhle Gergely az alapítvány vezetése mellett a Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelői teendőit is ellátja.

A Habsburg Ottó Alapítványt 2017 nyarán hozták létre, a magyar államtól 330 millió forintos támogatást kapott. A kuratórium elnöke Magyarország svájci nagykövete, Nagy István, aki régóta ápol barátságot Orbán Viktor miniszterelnökkel és a korábban diplomáciai területen, például Svájcban is, szolgálatot teljesítő Prőhle Gergellyel. A bankárt régóta fűzi jó kapcsolat a Habsburgokhoz. Az üzletember kezeli a jelenlegi Habsburg-családfő, Károly herceg feleségének vagyonát.

A kormányzati fenntartású alapítvány vezetői megbízása kellemetlen meglepetés lehet a kormányoldal egyes körei számára, hiszen az ősszel a Magyar Időkben indítottak harcot ellene. A lap egyik szerzője, Szakács Árpád azzal vádolta, hogy műhelyében tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók – emlékeztet a 24.

Prőhle Gergelyt a kormánylap által kirobbantott fideszes kultúrharc első áldozataként tartják számon.

Megtörtént: menesztették Prőhle Gergelyt | Magyar Hang

NNovembertől már nem ő irányítja a Petőfi Irodalmi Múzeumot. A minisztérium szerint közös megegyezéssel távozik, de sajtóhírek szerint Kásler Miklós küldte el.

Szakács Árpádnak a Magyar Időkben Prőhle ellen megjelent cikkei után Kásler Miklós Emmi-miniszter bejelentette, hogy új pályázatot írnak ki a PIM főigazgatói posztjára. Prőhle Gergely közös megegyezéssel távozott november 1-i hatállyal a PIM éléről, utódja a századvéges elemző, Demeter Szilárd lett, aki egyelőre „ideiglenes főigazgatóként” irányíthatja a kulturális intézményt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter több alkalommal is nyíltan kiállt Prőhle mellett. A 24 a napokban megjelent, Gulyással készített interjúból emelt ki egy idézetet, amelyben a miniszter védelmébe vette a Magyar Idők kultúrharcos különítménye által megtámodott Prőhle Gergelyt.

– Prőhle Gergely megalapozottan érezheti méltánytalannak azt, ami vele történt. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az őt kritizálók mindegyike tett annyit közös hazánkért, mint Prőhle Gergely – fogalmazott Gulyás Gergely.

A 24-nél úgy tudják, hogy Gulyás kijelentése kisebb súrlódást okozott az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mert ma már ott is úgy érzik, nem ők voltak a felelősek távozásáért.

Kultúrkampf a Fidesz pitvarában | Magyar Hang

A politika már uralkodik a népen, de hatalma megőrzése végett uralkodni kíván a költészetben is.

A Pesti Srácoknak viszont elég nehéz lehet megemészteni, hogy Prőhle Gergelyt mégsem tartják kormányzati szinten annyira vörös posztónak, mint azt a kultúrharcos különítmény, avagy a mögöttük csendben álló támogatóik szerették volna elérni.

Prőhléről először azt írták meg – amit aztán a Szakács Árpád szakmai irányításával működő megyei lapok is átvettek –, hogy a Habsburg Történeti Intézet vezetője lesz, nem kis riadalmat, vagy legalábbis meglepetést okozva az intézet jelenlegi vezetőjében, hogy azután sűrű bocsánatkérések közepette öntént igazíthassanak helyre.

A Pesti Srácok a malőr ellenére a cikk azon részén megtartotta, ahol részletekbe menően újra megismételte a Prőhle Gergely lejáratását célzó korábbi Szakács-művek főbb állításait, azzal a kitétellel, hogy Prőhlét „a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről a Szakács Árpád cikksorozatában föltárt visszásságok miatt” menesztették.