Prőhle Gergely: Nem tudok arról, hogy távoznék

Prőhle Gergely: Nem tudok arról, hogy távoznék

Prőhle Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cáfolja a Demokrata hetilap értesülését Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. A lap azt írta, hogy az igazgatónak távoznia kell az emberi erőforrások miniszterével folytatott beszélgetés után. A Demokrata állítása szerint „Kásler Miklós elsősorban a Tanácsköztársaság politikai és esztétikai igazolását kérte számon az igazgatón”.

Ennek az volt az apropója, hogy szóba került egy Tanácsköztársaság időszakát bemutató kiállítás terve – hogy miért kellene egy múzeum igazgatóját felelősségre vonni azért, mert az általa vezetett múzeum feldolgoz egy történelmi korszakot a rendelkezésre álló adatok alapján, arra egyelőre nincs magyarázat.

Kinyírják a kultúrát?

A magyar kulturális (és részben a tudományos) élet nem kormánypárti fősodrára rátámadók vállalkozásának sikere hosszabb távon szinte bizonyosan kudarcra ítéltetett.

Prőhle Gergely a Magyar Hangnak azt mondta: valóban zajlott egy beszélgetés közte és Kásler Miklós miniszter között, arról azonban szó sincs, hogy azzal váltak volna el egymástól, hogy távoznia kellene. Egyszerűen nem így végződött a beszélgetés. Ezért a főigazgató arra készül, hogy továbbra is az intézmény élén marad.

Emlékeztetett: az utolsó kormányzati megnyilvánulás a pozíciójával kapcsolatban Gulyás Gergely nyilatkozata volt az egy héttel ezelőtti kormányinfón.

Gulyás Gergely akkor kiállt Prőhle mellett, akit a Magyar Idők cikkében támadtak meg. A kormányközeli napilap a tanácsköztársaságos kiállítás mellett azt vetette a múzeum vezetőjének szemére, hogy „balliberális” alkotókat hív meg a múzeumba. Annak ellenére, hogy Petőfi Irodalmi Múzeum hosszú évek óta köztudottan a teljes kortárs magyar irodalmi spektrum bemutatására törekedett, ezért is volt képes konfliktusmentesen működni 2010 előtt és után is.

„Békés radikalizmusa soha nem válhat kormányprogrammá, a Fidesz...

A kormánypárti kultúrharc szereplői teljesen mást akarnak – véli az Athenaeum vezetője.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.