Rég volt ilyen könnyű bekerülni egy verseskönyvbe

Rég volt ilyen könnyű bekerülni egy verseskönyvbe

Szálinger Balázs (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő lépésre szánta el magát Szálinger Balázs, akinek kötetei eddig a Magvetőnél, illetve korábban az Ulpiusnál, a Palatinusnál és az Előretolt Helyőrség sorozatban jöttek ki: magánkiadásban jelenteti meg új verseskönyvét. A Koncentráció még csak nem is kerül könyvesbolti forgalomba, kizárólag a költőnél lesz kapható. Viszont Szálinger olyasmit ajánl, amire ritkán akad példa. A könyvet az első hónapban megrendelők neve bekerül a Koncentrációba, már ha ez nincs ellenükre. Továbbá mindenki sorszámmal ellátott, aláírt példányt kap, mindegyikben egy külön könyvjelzővel is. Ehhez április 1-jéig kell a szerző honlapján megrendelni az amúgy júniusban megjelenő kötetet. Szálinger ingyen postázza majd minden megrendelőnek a Koncentrációt.

„Hogy milyenek a versek, az persze lutri”, teszi hozzá Szálinger, ami persze nem feltétlenül igaz, már ha nem csupa új, még sehol meg nem jelent verssel lesz dolgunk. Valószínűbb, hogy az elmúlt években folyóiratokban kihozott költemények egyike-másika is bekerül, így találkozhatunk többek közt a mostanában gyakran megénekelt Mikes Kelemennel. Ahogy Smid Róbert néhány hónapja a Kultúra.hu-n írta, „világjárvány, önkéntes karanténok és lezárások idején Mikes Kelemen alakjában találta meg a kényszeres emigráció és elzártság eminens figuráját.”

A legutóbbi verseskötet, a 361° még 2018-ban jött ki a Magvetőnél, két évvel követve a 360°-ot. Az előző nagy dobás viszont a 2020-as Al-dunai álom, aminek megjelenése előtt nem sokkal interjúztunk is Szálingerrel. „Amekkora átok ránk nézve ez a járvány, annyira inspiráló az a nyelvi réteg, amit ránk terít. A karantén szó korábbi varázsa mindennapossá vált, elillant a töltése, és van több más szó, kifejezés is, amibe bele kellett tanulnunk, miközben csak olvasmányból meg filmből ismertük eddig. Nekem is eszembe jutott Magyarkarantén, és hogy ez az egész a maga drámaiságával és természetességével közeli rokonságban áll a legutóbbi verseim világával” – mondta a beszélgetésben.

Szálinger talán legismertebb művei A sík, illetve a Köztársaság. Írt már lírát, drámát, epikát, jelentkezett verses mondókákkal és gyermekdarabokkal, Szűcsinger néven pedig közös projektje is volt a Heaven Street Seven énekesével, Szűcs Krisztiánnal.