„Rólad nem írhatok. Kirúgnának egyből”

„Rólad nem írhatok. Kirúgnának egyből”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csörren a telefonom. „Pápai Pici”. Rég hallottam a hangját. A másodperc alatt, amíg a zöld gomb felé tart jobb hüvelykujjam, átsuhan az agyamon: illett volna felhívnom néhány hete, amikor olvastam, hogy rövidfilmjét, a Varjúhájat beválogatták az A kategóriás montreali Filmfesztivál versenyprogramjába. Na, mindegy. Zöld gomb.

– Helló, Pici, drága! Mi olyan fontos, hogy dicsfényfürdőd közben hívsz?

– Mi van?

– Montreálból hívsz, nem?

– Pesten vagyok.

– Nem most van az a filmfesztivál? Amire a filmedet beválogatták...

– De, az most van. Csak repjegyem nem volt.

– Ne baromkodjál már! Magyar rendező magyar filmje benne van a menő fesztivál versenyprogramjában és a filmalap vagy az Emmi nem vág hozzád egy repjegyet?

– Nem baromkodom. Írtam nekik, azt mondták, nem adnak. Mondtam, hogy oké, kérek kölcsön, és megveszem én, csak utófinanszírozzák. Nekem úgy is jó. Lett volna. Arra is nemet mondtak.

Papai Pici: Varjúháj trailer

A Varjúháj főhőse egy kisfiú, aki anyukája betegségét és saját szorongását sötét, misztikus fenyegetésként éli meg, ami ellen egyedül ő veheti fel a harcot saját varázsereje segítségével. Apukája is retteg, hogy elveszítheti a feleségét, türelmetlen lesz a fiával és bezárkózik. Ahhoz, hogy segíthessenek azon, aki mindkettejük számára a legfontosabb, először egymáshoz kell utat találniuk...

– Szóval ha nyer a Varjúháj, nem tudod átvenni a díjat?

– Még mindig villámgyors a felfogásod.

– Még mindig édes vagy. Azért ez a sztori elég pitiáner. Kár, hogy nincs lap, ahova megírjam.

– Ja, igen, hallottam, hogy megszűnt a lapotok. Gáz.

– Az. Mondjuk Magyar Idők például van! Kulturális ügyekben nagyon topon vannak a srácok! Fordulj hozzájuk bizalommal.

– Röhögni fogsz, de van ott ismerősöm. Nemrég beszéltem vele. Azt mondja: „Figyu, rólad nem írhatok. Kirúgnának egyből.”

Szépíró vagyok, ez nem plágium! O. J. D. az Androméda-ködben

Noha az internet korában nehéz megállapítani, ki mit honnan vett át, egy biztos jel ennek ellenére is van, mégpedig ha más tévedése szerepel az ember szövegében.

– Fogadjunk, hogy azért nem, „mert liberális vagy”.

– Fenét vagyok bármi, tudod, hogy teszek a politikára, de azt mondja, annak tartanak. Szóval ráhibáztál. Hogy csináltad?

– Látod, azért tudok én gyorsan is kapcsolni. Ha akarok. Semmi baj a felfogásommal. Ismerd el!

– Rendben, mágus!

– Na csak azért. De gondolom, nem emiatt hívtál.

– Nem, persze, hanem tudod, van az a...

Innentől nem tartozik másra. Ennyi viszont mindenkire tartozott. Ahogy a Varjúháj is. Szépségesen torokszorító 18 perc, túl minden elmebajos kultúrharcon. Film a felfoghatatlanra és elkerülhetetlenre is megoldást kereső, nyilvánvalóan elbukásra ítélt, de akkor is próbálkozó (kicsi) emberről. Felnőttségről és gyerekségről. Fontos félreértésekről. Szeretetről. Mindez olyan eleganciával, felesleges szószátyárkodás nélkül, hogy tényleg szorul a torok. Nagy kisfilm. Ha nyer, ha nem: gratulálok, Pici!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: film, mozi, kultúrharc