Román színészek írtak nyílt levelet Orbánnak a színháztörvény miatt

Román színészek írtak nyílt levelet Orbánnak a színháztörvény miatt

A Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráció résztvevői a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aggódva tekintünk arra a helyzetre, amelyben a szomszéd ország kulturális élete van, és kifejezzük szolidaritásunkat azok iránt, akik tiltakoznak az Orbán Viktor kormánya által javasolt törvényi változások ellen – írja a nyílt levelében a Román Színházi Szövetség (UNITER).

A volt kulturális miniszter, Ion Caramitru színész által vezetett szövetség pénteken tette közzé a levelet, amelyben arra emlékeztetnek, a kommunizmus bukása Kelet-Európában elsősorban azt jelentette, hogy az állam garantálja a szólásszabadságot, beleértve a művészi szabadságot is. Szerintük az új törvény visszalépést jelent és magában hordozza a független színházak elfojtásának lehetőségét, valamint a cenzúra rémét.

Hangosan mondják, hogy Orbán is megértse: a közpénz nem az övé | Magyar Hang

Elkeserítő, ostoba, nevetséges, elmondhatatlanul szomorú - többek között így jellemezték az új színháztörvényt és a kormány kultúrharcát a Magyar Hang által megkérdezett színészek és színházi szakemberek, Jordán Tamás, Mucsi Zoltán, Péterfy Bori, Gálvölgyi Dorka, Thuróczy Szabolcs és Orlai Tibor. Nem sok jót remélnek.

Az UNITER reményét fejezi ki, hogy a magyar kormány és parlament is megérti a kultúra, az alkotói szabadság és a magyarországi alkotók támogatásának abszolút és feltétlen szükségességét, akik a román színházi szakmához hasonlóan „nem szeretnék a magyar kultúra bársonyfüggönyét egy letűnt kor förtelmes vasfüggönyével helyettesítve” látni.