Salman Rushdie brit író is kiállt az SZFE mellett

Salman Rushdie brit író is kiállt az SZFE mellett

Salman Rushdie (Fotó: SZFE Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az indai születésű, brit író, Salman Rushdie is szolidaritását fejezte ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai mellett. Posztját a Színház- Filmművészeti Egyetem is megosztotta.

A Booker-díjas Salman Rusdhie írt az indiai függetlenségről, a pakisztáni hatalmi játszmákról és a muszlim világról is. Rusdhie az üldöztetés ismerője, A sátáni versek megjelenése után ugyanis 1989-ben Khomeini ajatollah fatvát, azaz halálos ítéletet mondott ki az íróra.

Rushdie idén nyáron mások mellett J. K. Rowlinggal és Margaret Atwooddal közösen írta alá a brit Harper's Magazine nyílt levelét, felszólalva a cancel culture, azaz az elnémítás kultúrájának elterjedésével szemben, véleményük szerint ugyanis ez az, ami véget vethet az érdemi vitáknak. Rushdie és a többiek félelmüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ha nem létezik érdemi vita, ha nem lehet egymással ütköztetni a különböző álláspontokat, véleményeket, akkor a társadalmilag fontos ügyek elvesztik jelentőségüket.

A brit íróhoz eljuthatott a híre annak, hogy a színművészetisek vasárnap délután egy élőlánc segítségével kiragasztották az egyetem chartáját a Parlamentre, a Magna Charta Universitatum azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján a hallgatók el tudják képzelni az együttműködést.