Sokat javított a mozizási kedven a Cinema City-k újranyitása

Sokat javított a mozizási kedven a Cinema City-k újranyitása

Moziterem Magyarországon. Forrás: Cinema City PR.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén két és félszer annyian mentek moziba, mint egy héttel korábban – derült ki a Filmforgalmazók Egyesülete adataiból. Mindez leginkább a Cinema City-mozik újranyitásának köszönhető. Kétszázhárom nap zárva tartás után, június 3-án fogadott újra látogatókat a legnagyobb magyar mozilánc, ezzel pedig a blockbusterek bemutatásának is lett végre értelme. Multiplexek persze eddig is voltak már nyitva, így többek közt a Pólusban, a Lurdyban vagy a Sugárban nézhettek filmet az érdeklődők.

A mozik május elejétől nyithattak újra, de a vetítéseket csak védettségi igazolvánnyal, illetve az azt helyettesítő QR-kóddal lehet látogatni. Maszkot a kormányrendelet értelmében nem kell viselni. A Cinema City jegyrendszere az egyes tranzakciók közül automatikusan kihagy egy helyet, ez viszont nem vonatkozik a VIP és a 4DX formátumokra, ahol a nagyobb székek miatt a távolság eleve adott. A Cinema City jelenleg a főváros hat pontján hetvenhárom, továbbá tizenkét megyeszékhelyén összesen nyolcvanöt mozitermet működtet, ebből kettő 4DX mozit Győrben és Debrecenben.

A korábbi hétvégén, május 27. és 30. között 14 129-en voltak moziban, ezzel 19 314 904 millió forintos bevételt generálva. Akkor a Tom és Jerry, a Godzilla vs. Kong és a Mortal Kombat voltak a legnépszerűbb filmek. Június 3. és 6. között már 35 059-en voltak, amivel 57 660 651 forintos bevétel jött össze. A három legnépszerűbb film a Spirál: Fűrész hagyatéka, a Godzilla vs. Kong, valamint a Tom és Jerry volt. A tíz legnépszerűbb közé befért A nomádok földje és az Ígéretes fiatal nő is.

Az idei újranyitás első hétvégéjén, amikor még alig voltak nyitva mozik (leginkább csak a Budapest Film hálózata, illetve egyes vidéki vetítőhelyek), 205-en ültek be, ezzel 228 ezres bevételt produkálva. A május 13-i hétvégén már 7544 látogatóval, így közel tízmilliós bevétellel számolhattak. A következő hétvégék stagnáltak, rendre 14 ezres látogatószámok jöttek össze.

A tavaly nyári újranyitás után, az első júniusi hétvégén 1807-en voltak mozikban, a június 25-ei hétvégén 8283-an, a július 2-in pedig 27 147-en ültek be. A Cinema City mozijai tavaly július 2-án nyitottak újra, tehát látható, hogy a mostani Cinema City-kapunyitás után máris jobbak a számok, mint tavaly. Bár helyenként szokás ezt tenni, de a járvány előtti számokkal nincs igazán értelme összevetni a mostani adatokat, gyors visszaállásra nem lehetett számítani. Az idei jelentősebb érdeklődés annak ellenére tapasztalható, hogy tavaly mindenki mehetett moziba, idén pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet ezt tenni.

A Központi Statisztikai Hivatal egyébként nemrég közzétett egy kiadványt a mozik tavalyi helyzetéről. Ebből kiderül, hogy a filmszínházak – ahogy az sejthető volt – nagyon megszenvedték a kötelező zárva tartás időszakát. (Mindezt úgy, hogy egy idei német tanulmány is kimutatta, a mozikban és színházakban sokkal kevésbé terjed a vírus, mint más zárt terekben.) Tavaly 257 ezer mozielőadást tudtak tartani, ez közel fele az egy évvel korábbinak, és 130 premierfilmmel kevesebbet mutattak be, mint 2019-ben. A jegybevételek pedig közel 71 százalékkal maradtak el a 2019-es évitől. A mozikat először tavaly márciusban záratták be, akkor június elejéig nem lehetett vetítésekre menni, bár az első hullám számai eltörpültek az őszi-téli adatok mellett. Másodjára november közepén záratta be a mozikat a kormány, ekkor már közel fél évig, májusig tartott ez az időszak.