„Sosem neveltek balliberális gondolkodásra a Színház- és Filmművészeti Egyetemen”

„Sosem neveltek balliberális gondolkodásra a Színház- és Filmművészeti Egyetemen”

Sodró Eliza és Mészáros Blanka (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új szezonra a Katonától a Radnóti Színházhoz igazolt Mészáros Blanka, míg Sodró Eliza már eddig is a társulat tagja volt. Páros interjúnkban szóba került a Színház- és Filmművészeti Egyetem küzdelme, a Gothár- és Marton-ügy, a ledöntött szobrok esete, de még a vasalódeszkás tanár ügye is.

Mindketten részt vettünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemért való (SZFE) tüntetésen, az intézményben pedig nem ideológiai képzésben volt részünk – erről beszélt lapunknak adott páros interjújában a Radnóti Színház két fiatal színésznője, Sodró Eliza és Mészáros Blanka. – Engem sosem neveltek balliberális gondolkodásra, megmondom őszintén, a nyitottságra sokkal inkább. Hogy kérdezzek! Népdalokkal kezdtük az egyetemet, és Selmeczi Gyuri bácsival bibliai jelenetekkel foglalkoztunk, magyar színháztörténelmet tanultunk... De a felsorolást nem folytatom, semmi okom a védekezésre – jelentette ki Mészáros, míg Sodró hozzátette, a művészetnek szabadnak kell lennie, a szakmabeliek pedig nem színész-szakmunkások akarnak lenni, akik kérdés nélkül mindent teljesítenek, hanem alkotó, gondolkodó művészek.

Várható, hogy az SZFE-vel is az történik majd, mint a Kaposvári Egyetemmel? – kérdeztük. Hiszen ide járt Sodró Eliza, amikor is egyszer csak jött Vidnyánszky Attila, ő lett a rektor, több tanárt pedig menesztettek. A színésznő és hallgatótársai ekkoriban tiltakoztak az Új Színháznál történtek, a vezetőváltás módja miatt, mire az egyetemen fegyelmit indítottak ellenük. – Az én életemben Vidnyánszky Attila legnagyobb bűne, hogy mikor az egyébként nem minden ízében rossz ötleteivel felülről kezdte átszervezni az oktatásunkat, akkor ezt a nagyon érzékeny belső folyamatot tette semmissé. Arra kényszerültünk, hogy egy külső ellenséggel harcoljunk a belső problémáink helyett. Arra kényszerültünk, hogy azt is megvédjük, amivel esetleg nem értettünk egyet. És, sajnos, ami a váltás után várt minket, az minden olyan naiv idealista illúziót eloszlatott, hogy „ki tudja? Talán tényleg egy jól felépített tervvel érkezik...” – mondta ennek kapcsán Sodró Eliza.

Az interjúban szóba kerültek a különböző zaklatási botrányok, Marton László és Gothár Péter esete éppúgy, mint Eszenyi Enikőé. A Katona József Színháztól a Radnótiba igazolt Mészáros Blanka beszélt nekünk arról is, hogyan kezelte szerinte a színház a botrányt. Egyben kifejtette, köszönet illeti Sárosdi Lillát a korábbi kiállásáért, ami kellett ahhoz, hogy utóbb a Katona is reagáljon, beleálljon az intézményen belül történtek ügyébe. Van valamiféle tisztulás a szakmán belül? Erről is kérdeztük a két színésznőt, akiket a színházon kívül olyan filmekben is láthattunk eddig, mint a Foglyok, a Guerilla vagy a Brazilok.

Mennyire volt megterhelő a két színésznő számára a karanténidőszak, mit gondolnak a különböző korlátozásokról? Mire számítanak a színházi szezon újraindulásakor, több vagy kevesebb néző érkezik majd? Decemberben a Madách téren tüntettek a független színházakért, itt felszólalt Sodró Eliza is. Mire számítanak most, és lett valami eredménye a tiltakozásoknak? Mit gondolnak a szobordöntésekről és a különböző filmek, sorozatepizódok streaming-szolgáltatókról való lekerüléséről? Hogyan látják az itthoni szekértábor-harcokat? Ezek is kiderülnek a színésznőkkel készült páros interjúnkból, ami lapunk 2020/26. számában olvasható.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 26. számban? Itt megnézheti!