Spanyolországban már májusban terveznek koncerteket tartani

Spanyolországban már májusban terveznek koncerteket tartani

Bulizók az ismert ibizai klub, a Space egyik partiján. A hely 1986 és 2016 között várta a partizókat (Fotó: Malagalabombonera/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy fázisban határozta meg a nyitás tervét a spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez, ennek jegyében pedig már májusban lehetne koncerteket látogatni, igaz, csak ülőhelyeseket, és az egymástól való távolság megtartásával.

A nulladik fázis április 28-án indult, és egészen május 11-ig tart, amikortól is harminc résztvevővel már lehet beltéri kulturális eseményeket szervezni. Kültéri rendezvények kétszáz fővel mehetnek, viszont csak ülőhelyes programokat lehet majd tartani, szintén távolságtartással. Május 25-étől a beltéri koncertek újraindulhatnak maximum ötven emberrel, míg szabad téren már négyszáz vendéget lehet majd fogadni. Ebben a fázisban megnyithatnak már a mozik és színházak is, a kapacitásuk harmadát kihasználva. Június 8-ától pedig újra üzemelhetnek majd a nightclubok és a bárok.

Egyébként a pénteki friss adatok szerint Spanyolországban 215 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik; az országban eddig 24 824 ember halálát okozta a SARS-CoV-2 nevű vírus. Ami pedig a gazdasági mutatókat illeti, az illetékes miniszterelnök-helyettes, Nadia Calvino bejelentése szerint a spanyol kormány 9,2 százalékos csökkenésére számít az idén.

Az idén nem lesz klasszikus fesztiválszezon, akár 442 milliárd is kieshet | Magyar Hang

Jelen állás szerint augusztus 15-ig minden nagyobb esemény, így a Sziget is elmarad. Van, ahol még bíznak a késő nyárban, a kora őszben.

Eközben Los Angeles és New York polgármesterei viszont azt sejtetik, hogy egyenesen 2021-ig nem lehetnek majd koncertek, míg Európa számos országa szeptemberig betiltotta ezeket. Magyarországon a csütörtöki bejelentések szerint augusztus 15-ig nem lehet szervezni sem ötszáz feletti, sem az alatti rendezvényeket. A svédországi Malmöben eközben most is lehet tartani koncerteket, igaz, negyven fős látogatószámmal és a közösségi távolságtartást figyelembe véve.

A brit NME zenei szaklapnak eközben egy londoni szervező, Stacey Thomas arról beszélt: az egyik legrosszabb dolog, amit a kormány mondhat, hogy oké, megnyithatnak, de tartsák be a kellő távolságot. Szerinte így csak elkezdhetnék a pénzt égetni, a zenekarokat nem tudnák kifizetni, és nem is akarnának játszani olyan körülmények között, amilyenek így lehetségesek. Thomas szerint az kell legyen az üzenet, amikor újranyitnak, hogy biztonságban vannak, a társadalmi távolságtartás mellett pedig egyszerűen nem tudnak működni, miután az emberek nem azért mennek koncertekre, hogy egymástól két méterre állva rettegjenek egy vírustól.

Csehországban május közepétől nyitnak a mozik és a színházak

Május 11-től hivatalosan is kinyithatnak a mozik és színházak Csehországban – írja az Expats.cz portál nyomán az Index. A közönség maximális létszámát száz főben állították meg, és ugyanekkora létszámban hamarosan a kulturális-, sport- és közösségi eseményekre is lehetőség lesz. Az enyhítés a tervezettnél két héttel korábban jön, és a száz fős maximális létszám az esküvőkre és templomi szertartásokra is vonatkozik. Jelenleg 10 fős találkozókat engedélyez csak a kormány.

Május elsjétől közben a zenészek és színészek maszk nélkül is felléphetnek, ám bizonyítaniuk kell, hogy a fellépés előtt négy napon belül végeztek rajtuk koronavírus-tesztet, amelynek negatív lett az eredménye. Filmforgatások esetén legalább egy tesztet kell végezni az embereken kéthetente.

Nem csak a mozik és színházak nyithatnak meg, hanem szinte minden, beleértve a plázák boltjait, az éttermek teraszait, a múzeumokat, galériákat, várakat és kültéri sporthelyszíneket, de a sportcsarnokok is kinyithatnak május 11-től. A nyári fesztiválok nagy része ugyanakkor Magyarországhoz hasonlóan elmarad.