Szarka Gáborék meghátráltak, már csak két hetet vennének el az SZFE hallgatóitól

Szarka Gáborék meghátráltak, már csak két hetet vennének el az SZFE hallgatóitól

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) blokád alatt álló épülete (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután egy november 27-i kormányrendelet lehetőséget adott rá, hogy az egyetemek vezetői szükség esetén felfüggesszék a félévet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Szarka Gábor másnap fel is függesztette az oktatást. A hallgatók és az oktatók jelentős része által illegitimnek tartott vezetés szerette volna, hogy a teljes félév érvénytelen legyen, és annak tanegységeit a diákoknak újra el kelljen végeznie, erről azonban úgy tűnik, letettek. Múlt héten írt, és az intézmény honlapján közzétett levelükben már csupán az oktatás november 28-i felfüggesztésétől a december 12-ig tartó időszak elmaradt óráit szeretnék februárban pótolni.

Az SZFE hallgatói hétfőn közleményben reagáltak a vezetés új ötletére. – A Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A tanév rendjének módosítását elutasítjuk – írták.

A hallgatók hangsúlyozták, a SZFE – szerintük illegitim – vezetése a levéllel elismerte, hogy a november 27-ig megtartott órák érvényesek voltak. Hozzátették, hogy az egyetem működését a vezetés szerint „megbénító” blokád a járványhelyzet súlyosbodására való tekintettel fizikai formájában a felfüggesztés elrendelése előtt hetekkel, november 11-én, véget ért. Amíg fennállt, a jelenléti oktatást nem akadályozta, ellentétben az illegitim vezetés szankcionálás céljából hozott intézkedéseivel, mint az eszközökkel felszerelt műtermek bezáratása – írták.

Mivel a digitális oktatásra való átállás „zökkenőmentesen történt”, a november 27-ét követő felfüggesztés ellenére a szorgalmi időszakból fennmaradó két hétben is maradéktalanul zajlott az oktatás. Ezért „a hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását, melyet az illegitim vezetőség a nemlétező körülményekre és szükségtelen pótlásokra hivatkozva másfél hónappal később kezdene el és másfél hónappal később fejezne be, mint rendesen”.

A hallgatók közölték, hogy november 30-án közigazgatási perben támadták meg az általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség közös rendelkezését a tanulmányi félév felfüggesztéséről. – Az oktatást betiltani nem lehet, ahogy a tudásról való számadást sem. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az Egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, a Neptun-rendszert ezért működtetni kellene, az oktatók és az oktatásszervezés munkatársai mégsem kapják vissza jogosultságaikat. A vizsgaidőszak ennek ellenére ezen a héten kezdetét veszi – fogalmaztak.

A közlemény végén kiemelték, hogy a tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, „a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az Egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik”.