Szarvas József szerint sokan miatta nem jelentkeztek az SZFE-re

Szarvas József szerint sokan miatta nem jelentkeztek az SZFE-re

Szarvas József (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan azért nem jelentkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE), mert ő ott fog tanítani – erről beszélt a Hír TV Bayer Show című műsorában Szarvas József. Az SZFE új osztályvezetője kifejtette, szerinte az egyetem szekerét le kell venni arról a vágányról, vagy ki kell emelni abból a kátyúból, amelyikre rátették. A művészet lényegénél fogva nem pártos, hanem szabad – jelentette ki.

Szarvas úgy látja, sokakat le is beszéltek a jelentkezésről azért, mert Rátóti Zoltán, Vidnyánszky Attila, illetve ő ott fognak tanítani. – De biztos vagyok abban, hogy sokan jönnek azért, mert mi tanítunk. Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen, ami rólunk szól majd, arról a kis közösségről, amit hívjunk majd osztálynak – fűzte azért hozzá.

Az első felvételi májusban lesz, és szeptemberben indul majd Szarvas osztálya. Ebben a pillanatban elmondása szerint lelki-szakmai felkészülésben vannak mindannyian, akik most kerültek az egyetemre.

A Nemzeti Színház tagja beszélt arról is, hogy annak idején megkereste őt egy újságíró, és feltette neki azt a kérdést: nem fél, hogy úgy jár majd, mint az öngyilkosságba menekülő Soós Imre? Aztán később beleásta magát a történtekbe, és látta, hogy az átpolitizálódott szakmai közgondolkodás hogyan ette meg őt. Szarvas József ezáltal a kommunista idők színművészeti viszonyait hozta párhuzamba a mostaniakkal.

Az SZFE hallgatói korábban nem fogadták el a kormánydöntést, amellyel alapítványi fenntartásba került az intézmény, élén a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal. A Színművészetinél ezek után nem dönthetnek a saját működési szabályzatukról, költségvetésükről, ahogy nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem, mindez a kuratórium jogkörébe került. A hallgatók emiatt elfoglalták az egyetem épületeit, a kuratóriumot pedig nem tartották legitimnek.

Végül Szarka Gábor frissen kinevezett kancellár, illetve Novák Emil általános rektorhelyettes felfüggesztették az őszi félévet, a Fővárosi Törvényszék viszont kimondta, hogy nem tekinthető semmisnek az őszi félév.