SZFE: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

SZFE: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mivel követeléseink továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetünk ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, így a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük – jelentették be a színművészetis diákok kedd délután tartott sajtótájékoztatójukon.

Mint elmondták, a központi járványügyi intézkedések értelmében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) november 11-től digitális oktatásra áll át, az egyetem összes létesítményét a mai napon el kell hagyniuk. Az egyetem autonómiájáért folytatott harcukat azonban nem adják fel: – Akár ezek közt a falak közt, akár otthonunkban kell az küzdenünk, az egyetem mi vagyunk, a blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik – hangsúlyozták.

A színművészeti egyetem hallgatóinak sajtótájékoztatója az SZFE előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Beszéltek arról is, hogy számukra az egyetemfoglalás 70 napja azt demonstrálta, hogy az SZFE közössége szerint hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. – Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amihez hasonlóra sem számítottunk – fogalmaztak a diákok, akik megköszönték a Vas és Sthály utca lakóinak türelmét, a rendőrség segítségét az utcai demonstrációk során, illetve a magyar társadalomnak azt, hogy „amikor csak tudott, szóval és tettel áll ki mellettünk a felsőoktatás szabadságáért”, majd pár mondatban kiálltak az egészségügyi dolgozók mellett.

A diákok bejelentették azt is, hogy a november 6-i fenntartói intézkedést – miszerint felfüggesztik az oktatást – szerintük a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. A hallgatói önkormányzat ezért bírósághoz fordult, ami halasztó hatállyal bír, így nem kell felfüggeszteni a képzést. A diákok hangsúlyozták, a blokád elmúlt két hónapja alatt minden tanórát megtartottak, ennek bizonyítékát eljuttatták az Oktatási Hivatalhoz. Remélik, hogy a hivatal is ezt el fogja ismerni.