SZFE: Felfüggeszti az oktatást a kuratórium

SZFE: Felfüggeszti az oktatást a kuratórium

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kuratórium úgy döntött, hogy az őszi szünetet követően az oktatási tevékenység a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a helyzet tisztázásáig felfüggesztésre kerül, a hivatali munkavégzés pedig 2020. november 1. után visszavonásig továbbra is az Egyetem kancellárja által elrendelt otthoni munkavégzés szabályai szerint folytatódik” – így szól az SZFE-t felügyelő alapítvány kuratóriumának körlevele, amelyet az egyetem honlapján tettek közzé.

Rátóti Zoltán a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumi elnökének nevében tájékoztatta minderről az egyetem diákjait és dolgozóit. Az indoklás szerint az egyetem épületeiben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok.

Azt is a tüntető hallgatók szemére vetik, hogy a blokád miatt „az Egyetem új vezetői 2020. október 1. óta nem tudják elfoglalni hivatalukat, melynek okán immár egy hónapja egyetlen érdemi döntéshozó sincs az egyetemi létesítményekben. Az Egyetem új vezetése így nem lát rá belülről az oktatás tényleges folyamatára, ez pedig ellehetetleníti a valós oktatási tevékenység nyomon követését és a felelős vezetői döntések meghozatalát.”

A közlemény szerint „a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”. A kuratórium értesítette minderről az Oktatási Hivatalt, amely végzésben szólította fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”. Ezért függesztette fel a kuratórium az oktatást az őszi szünet után egészen „a helyzet tisztázásáig”.

A kuratórium emellett tárgyalásra is hívja a tanárok és a diákok képviselőit, „az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat” 2020. november 2-a 11 órára, a Bajor Gizi Színészmúzeum tárgyalótermébe. Az egyeztetésen a tanév további sorsát és az egyetem jövőjét vitatnák meg. Mint hozzáteszi, bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik.

Mint ismert, az SZFE modellváltása miatt tiltakozó hallgatók augusztus utolsó napján foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, azóta tart a blokád (később a hallgatók további két épületet is elfoglaltak). Az intézmény szenátusa a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium döntései elleni tiltakozásul szeptember elején lemondott, később a munkavállalók egy része sztrájkba lépett, és a hallgatókkal együtt tanköztársaságot alapított, amely a kuratóriumtól függetlenül elindította az oktatást. Az egyetem élére kinevezett új kancellár, az egykori gépesített lövészből lett intézményvezető, Szarka Gábor többször megkísérelt bejutni az épületbe, ám a diákok sorfala mindannyiszor megakadályozta ebben. Az új vezetés ultimátumot adott a hallgatóknak, és a tanároknak is, a maga részéről befejezettnek tekintve a tanköztársaságot. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon jogellenesnek találta az intézmény dolgozóinak sztrájkját, az SZFE sztrájkbizottsága azonban fellebezett.