SZFE: Nem tudtuk felvenni a kapcsolatot Cserhalmi Györggyel

SZFE: Nem tudtuk felvenni a kapcsolatot Cserhalmi Györggyel

Cserhalmi György (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebb vihart kavart, hogy Cserhalmi György nem kapta meg a héten a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől (SZFE) a díszdiplomáját. Csütörtökön adták át az 1971-ben végzettek aranydiplomáját, Cserhalmi György viszont nem volt ott az Urániában, állítása szerint azért, mert nem értesítették sem postán, sem más úton.

Cserhalmi nemrég a Magyar Művészeti Akadémián (MMA) tartott székfoglaló beszédet, kifejezetten kritikusan nyilatkozva a politikai állapotokkal kapcsolatban. A színész olyanokat mondott, hogy az ország két színházi társasága „éppen a nagybetűs színház kárára karatézik”, ő pedig olyan országban szeretne élni, ahol „a politika nem téveszti össze magát a Tízparancsolattal, ahol hihetünk magunknak és hisznek nekünk.” A színész egyúttal felszólalt a korábbi SZFE mellett, ami szerinte „okos, értékes, érzéki, európai” tudott lenni, miközben azzal nem ért egyet, hogy „az egyetemen nem termeltek hazafiakat, honfiúkat és honleányokat.”

Ezt követően érkezett a hír, hogy Cserhalmi nem tudta átvenni az aranydiplomáját. Igaz, azt is mondta, hogy ha meghívják, akkor sem megy el. „Bocsánat, ezt hadd döntsem el én, miután megkaptam a meghívót, hogy elmegyek vagy nem megyek. Ennyi jár, azt hiszem”, fogalmazott a HVG360 műsorában Bárdos András kérdésére.

A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kereste meg az egyetemet, ami azt állította, az erőfeszítések ellenére sem sikerült felvenni a kapcsolatot a Balázs Béla-díjas színművésszel. Az SZFE szerint minden felhívásra jelentkezőnek postázzák a diplomát, aki valamilyen oknál fogva nem tudott, vagy nem is akart elmenni az átadóünnepségre.

Az egyetem hozzátette azt is, hogy szeptember 23-án két évfolyam kapta meg az elismerést. „Az idei és tavalyi év díszdiplomásai összesen 137-en voltak, közülük Verebes Istvánnal vagy Kern Andrással például sikerült felvenni a kapcsolatot, azonban az erőfeszítések ellenére számos volt hallgatónkkal, többek között Cserhalmi Györggyel nem” - közölte az SZFE. Megjegyezve, hogy ötven-hatvan-hetven év távlatából, valamint a korábbi iratkezelési gyakorlatot látva nehéz dolguk van a kollégáknak a dokumentumok felkutatására, a rendezvényt pedig annak ellenére szervezték meg, hogy ez a fajta diplomaátadó nem kötelező az egyetemeken.

A Blikk megszólaltatta Maros Gábor színművészt, Cserhalmi egykori évfolyamtársát is, aki viszont ott volt a diplomaátadón. Mint fogalmazott, neki is feltűnt Cserhalmi hiánya, ezért érdeklődni kezdett, és neki azt állították, hogy színésztársa is kapott meghívót.