SZFE: Péntekig várják Palkovics válaszát a hallgatók

SZFE: Péntekig várják Palkovics válaszát a hallgatók

Az SZFE Vas utcai épülete, amelyet blokád alá vettek a színművészeti hallgatói (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy nappal ezelőtt hívta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága a Palkovics László ágazatért felelős miniszter által összeállított minisztériumi küldöttséget tárgyalni a blokád alá vont egyetemi épületbe, a Vas utcába. Az egyeztetést jövő szerdán, reggel 10:00 órára tervezik, alapját a hallgatók követelései képeznék – olvasható az SZFE hallgatóinak közleményében.

A hivatalos meghívóban azt kérik, hogy Palkovics pénteken, a munkaidő végéig bezárólag jelezze részvételi szándékát és küldje meg a delegáció tagjainak névsorát – sem számukat, sem személyüket nem határozták meg az SZFE-sek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még nem, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája viszont már elfogadta az SZFE-s hallgatók meghívását a jövő szerdai egyeztetésre – derül ki a közleményből.

Mint írják, azért is elengedhetetlen a HÖOK részvétele egy ilyen találkozáson, mert a hallgatókat számos jogsérelem éri a modellváltásból fakadóan. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói értetlenül állnak a felsőoktatásért felelős miniszter korábbi felelősséghárító gesztusai előtt, ám remélik, az egyértelműen az oktatásuk ellehetetlenítésére és a tanulmányi félévük érvénytelenítésére irányú törekvések – mint a tantermek bezáratása, az internetelérés teljes kiiktatása az összes épületben, vagy az ösztöndíjak visszatartásának lehetősége – elhárításában számíthatnak az innovációs- és technológiai miniszter közbenjárására – tették hozzá.

Mint a Hvg.hu korábban megírta, az SZFE hallgatóinak legkésőbb október végéig meg kellett volna kapniuk szociális támogatásokat és az ösztöndíjakat, de ez csütörtökig nem történt meg. Az új vezetés által kinevezett kancellár, Szarka Gábor ezek után küldött egy sms-t a portálnak, miszerint „a szociális ösztöndíjak kiutalásra kerültek az SZFE-n”.